Skip to main content

Ο... τραχανάς του Αγγελούδη και οι κάλπες της Κυριακής για τις νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τα πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ο Αγγελούδης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι εκλογές για τις Νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

-Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μοιράζει προς το παρόν τον χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Όχι ακριβώς μοιράζει, αλλά βρίσκεται πολλές φορές στην Αθήνα, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η συνεννόηση με την κυβέρνηση και όσους έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητη, για να προχωρήσουν έργα και να έχει αποτέλεσμα η όποια διεκδίκηση. Έτσι στη νέα του επίσκεψη που είναι σε εξέλιξη έχει κυρίως ενδιαφέρον η συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, επειδή έχει πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, τη σχολική στέγη. Ήδη ο κ. Αγγελούδης είναι σε συνεργασία με σειρά κυβερνητικών στελεχών, από τον Άκη Σκέρτσο και τη Λίνα Μενδώνη, μέχρι την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Και ακόμα ακούω ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προεκλογική ιδέα του να ανοίξει ένα γραφείο του δήμου στην Αθήνα για να είναι σε διαρκή επαφή με τα υπουργεία και τους φορείς, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα. Το αντίθετο... Πέμπτη επιστρέφει ο δήμαρχος από την Αθήνα και τον περιμένει πολλή δουλειά από την ερχόμενη εβδομάδα. Αρχής γενομένης την Κυριακή, που είναι σημαντική μέρα για την "Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη", που μετεξελίσσεται σε δημοτική παράταξη πλέον. Στις 11 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ψηφίζεται και το καταστατικό. Τη Δευτέρα θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συντονιστικού για το Flyover και την ίδια μέρα ανοίγουν οι εργασίες σε Δημητρίου Γούναρη και Αριστοτέλους για την αποκατάσταση του αστικού εξοπλισμού, ενώ το απόγευμα είναι η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα των δενδροφυτεύσεων (ένας πρώτος απολογισμός). Και την Τρίτη υπάρχει η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πάλι για το Flyover. Στο μεταξύ θα γίνεται και ο έλεγχος στην Ελένης Ζωγράφου για το δοκιμαστικό με τις πλάκες, ώστε να δουν οι αρμόδιοι του δήμου εάν θα προχωρήσουν σε όλο το μήκος του δρόμου σε αλλαγή των συνθηκών και μαθαίνω ότι υπάρχει μια επιμονή της διοίκησης στο πλύσιμο των δρόμων και στην καθαριότητα των χώρων του δήμου, πέρα από την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπου δίνεται έμφαση και λειτουργεί το πράγμα με συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να μη μείνει κάποια περιοχή παραπονεμένη. Άπλωσε τον... τραχανά ο Αγγελούδης και πάει.

-Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτή την Κυριακή για την ανάδειξη των συνέδρων, αλλά και των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης και των συντονιστικών των τοπικών οργανώσεων. Στα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες, η διαδικασία αρχίζει στις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα. Οι εκλογικοί κατάλογοι με τα μέλη έχουν ολοκληρωθεί κι έτσι όλα είναι έτοιμα για τις εσωκομματικές εκλογές, που αφενός αποτελούν τη βάση για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών, αλλά και για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα είναι ανανεωμένο, μετά τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με την εκλογή πια νέας ηγεσίας. Η νέα Νομαρχιακή Α' Θεσσαλονίκης θα έχει 31 μέλη (δέκα λιγότερα από την απερχόμενη) και εκείνη της Β' Θεσσαλονίκης 25 μέλη. Μισές γυναίκες μισοί άνδρες με την ισχύουσα ποσόστωση. Κάλπες για την Α' Θεσσαλονίκης θα στηθούν στα γραφεία των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ για τα μέλη των περιοχών που δεν υπάρχουν τοπικές οργανώσεις θα υπάρχουν κάλπες στην έδρα της Νομαρχιακής, στην οδό Εγνατία. Το ίδιο ισχύει και για τη Β' Θεσσαλονίκης, με τη διαφορά ότι όπου δεν υπάρχουν γραφεία τοπικής οργάνωσης θα υπάρχουν κάλπες σε χώρους που προβλέφθηκαν στον κάθε δήμο και για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση. Κόστος ανά ψηφοφόρο δύο ευρώ. Με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα διαμορφωθούν και οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες, που είναι εξαιρετικά σημαντικές (όπως σε κάθε κόμμα) για το συνέδριο, το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στην Ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

-Το κλίμα καλής συνεργασίας, ενότητας και ομόνοιας μεταξύ των 13 περιφερειαρχών της χώρας το ζηλεύουν πολλοί. Στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας δεν είναι μόνο το 78,7% που πήρε η παράταξη με επικεφαλής τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ούτε η ομόφωνη επανεκλογή του στην προεδρία της ΕΝΠΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ούτε καν το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία κάποιος πρόεδρος του ανώτατου συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης. Είναι το γκρέμισμα όλων των διαχωριστικών γραμμών και των κομματικών περιχαρακώσεων, που έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο σε επίπεδο κοινής γραμμής στις διεκδικήσεις, αλλά και σε επίπεδο αυτονομίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αποφυγής του στενού εναγκαλισμού με τα κόμματα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ο Σταύρος Αρναουτάκης μπορεί να υποστηρίχθηκε στην Κρήτη και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ, πολλά στελέχη του θα μπορούσαν να πάνε με την παράταξη που υποστηρίχθηκε από τους περισσότερα κομματικά αυτοδιοικητικά στελέχη. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Ο κορμός παρέμεινε στην παράταξη της διοίκησης, στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα και έτσι το θριαμβευτικό ποσοστό συνοδεύτηκε ακόμα και με την εκλογή στελεχών του κ. Αρναουτάκη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ. Όπως η δική μας (λόγω της θητείας της ως γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα χρόνια που ακόμα υπήρχαν οι Νομαρχίες), Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου χρόνια τώρα, η οποία είναι "πράσινη", αλλά είπαμε... χρώματα και κόμματα μπήκαν στην άκρη.