Skip to main content

Σήμερα στη Φλόριντα ο τυφώνας Ίρμα - Συνεχίζεται η εκκένωση

Περίπου 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα έλαβαν εντολή εκκένωσης - Ο τυφώνας απειλεί να καταστρέψει 8,5 εκατ. κτήρια

Συνεχίζεται με αγωνιώδεις ρυθμούς η εκκένωση περιοχών της Φλόριντα, καθώς πλησιάζει στην περιοχή ο κυκλώνας Ίρμα, του οποίου το πέρασμα από τα νησιά του Ατλαντικού, μέχρι στιγμής, ευθύνεται για 25 νεκρούς.

Οι διασωστικές υπηρεσίες της Φλόριντα (Division of Emergency Management) «εκτιμούν ότι 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας έλαβαν εντολή εκκένωσης», έναντι 5,6 εκατομμυρίων που έλαβαν αντίστοιχη εντολή χθες το βράδυ, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Δραματική ήταν η έκκληση του κυβερνήτη της Φλόριντα, Τόνι Σκοτ, στους κατοίκους του Μαϊάμι και των υπόλοιπων περιοχών της χερσονήσου, προκειμένου να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές στις οποίες έχει δοθεί η σχετική εντολή από τις αμερικανικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολογικές αρχές που παρακολουθούν το φαινόμενο, υποβίβασαν τον τυφώνα Ίρμα σε κατηγορία 3. Παρόλα αυτά, το χτύπημα θα είναι ιδιαιτέρως σφοδρό στην περιοχή, καθώς οι άνεμοι πνέουν με 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας CoreLogic, ο τυφώνας Ίρμα απειλεί να καταστρέψει 8,5 εκατ. κτήρια στη Φλόριντα.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των περιοχών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, δημιούργησαν ουρές χιλιομέτρων στις εξόδους της πόλης.

Σε κατάσταση συναγερμού η Αβάνα

Σε κατάσταση «συναγερμού» κήρυξαν χθες την Αβάνα οι κουβανικές αρχές, λόγω του κινδύνου να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που σαρώνει ήδη το κεντρικό τμήμα της νήσου.

Ο κυκλώνας Ίρμα άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας χθες στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε την κατάσταση συναγερμού στις επαρχίες Μαγιαμπέκ, Αβάνα και Αρτεμίσα» έκανε γνωστό η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κατάσταση συναγερμού είναι η υψηλότερη στην κλίμακα της κινητοποίησης των κουβανικών αρχών ενώπιον φυσικών καταστροφών.

Η πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διαμένουν 2 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού και κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.