Skip to main content

«Ο Θεός να μας... φυλάει»

«Αν είναι μάγκας ο Χρυσοχοΐδης, θα το αποδείξει στην πάταξη της καθημερινής εγκληματικότητας…», μου είπε γνωστός εγκληματολόγος, σχολιάζοντας το τελευταίο κύμα ληστειών, φόνων, διαρρήξεων και τυφλών χ
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


«Αν είναι μάγκας ο Χρυσοχοΐδης, θα το αποδείξει στην πάταξη της καθημερινής εγκληματικότητας…», μου είπε γνωστός εγκληματολόγος, σχολιάζοντας το τελευταίο κύμα ληστειών, φόνων, διαρρήξεων και τυφλών χτυπημάτων τρομοκρατίας.

Είναι αλήθεια ότι για χρόνια, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στις «επαναστατικές» οργανώσεις και στη σύλληψη των αδίστακτων μελών της. Όμως, την ίδια εποχή, μεροκαματιάρηδες και ηλικιωμένοι κακοποιούνται βάναυσα για λίγα χρήματα -στα ψιλικατζίδικα ή στα σπίτια τους-, ενώ άλλοι τόσοι ζουν στιγμές τρόμου αντικρίζοντας κατάματα το θάνατο.

Στην αρχή υπήρχε μια υπέρμετρη αισιοδοξία -με το που ανέλαβε ο Μ. Χρυσοχοΐδης- και μια αίσθηση ασφάλειας ή έστω μια ψευδαίσθηση ότι το Υπουργείο που άλλαξε όνομα, θα κάνει καλύτερη δουλειά. Όμως τα νούμερα το διέψευσαν. Είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ με τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας. Σήμερα τα μεγάλα λόγια μοιάζουν εκτός πραγματικότητας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν παράνομες ομάδες να «απαντήσουν» ανάλογα.

Έτσι, η τρομοκρατία επί των ημερών Χρυσοχοΐδη ανασυντάσσεται, ενώ για την καθημερινή… απλή εγκληματικότητα ουδείς δείχνει να νοιάζεται. Δέκα άνθρωποι σκοτώνουν προχθές, 28χρονο, εκατό μέτρα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και δεν κινείται βλέφαρο. Με σουγιάδες αρπάζουν κινητά και χρήματα στην Καλαμαριά, με λεκτική βία ληστεύουν παιδιά στα σκοτεινά δρομάκια που ενώνουν εμπορικά κέντρα στην Πυλαία, με μαχαίρια παλεύουν για μια θέση πάρκινγκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με ψέματα ξεγελάνε συνταξιούχους για να σώσουν τα παιδιά τους από χρέη και τράπεζες. Όσο για την βία στα γήπεδα, τα τηλεοπτικά πλάνα μιλάνε μόνα τους…Και σα να μη φθάνουν αυτά, προστάτες-αστυνομικοί συλλαμβάνονται για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ σοφέρ προέδρου μεγάλης ΑΕ στη Θεσσαλονίκη διώκεται για συνέργεια!

Για όλες αυτές τις «ταπεινές» υποθέσεις δεν έκαναν δηλώσεις ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ούτε ο Σπύρος Βούγιας. Ο πρώτος προτιμά να λέει κυρίως ότι δεν φοβάται τους τρομοκράτες και ο δεύτερος να επισκέπτεται θύματα επιθέσεων, όταν δεν υπογράφει συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συνεπώς για όλα τα άλλα, πρέπει να λάβουμε εμείς τα μέτρα μας. Να ξοδευτούμε σε συναγερμούς και να κυκλοφορούμε –πρωί και βράδυ-  φοβισμένοι και καχύποπτοι, γιατί «εκεί έξω όλοι κακοί είναι και κανείς δεν τους πιάνει…».