Skip to main content

Πανσέληνος με τον «Θάνατο της Κλεοπάτρας» στη Ρωμαϊκή Αγορά

Θεσσαλονικείς και τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη λυρική καντάτα, υπό το λαμπερό φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, υπό το λαμπερό φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, για να απολαύσουν την παράσταση «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας».

Πρόκειται για λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz, λιμπρέτο του P.A. Vieillard («La mort de Cleopatre») και κείμενα πρόζας του William Shakespeare.

Ταυτότητα παράστασης:

Απόδοση στα ελληνικά από τα γαλλικά: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Σκηνοθεσία/Επιμέλεια κειμένων:
Τζένη Δριβάλα
Κείμενα πρόζας:
William Shakespeare (σε ελληνική απόδοση, από το έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»)
Αναβίωση σκηνοθεσίας για τη Ρωμαϊκή Αγορά: Κ. Δημοπούλου
Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας
Κοστούμια: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Παραγωγή: Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος
Διάρκεια: 50’

Πρωταγωνιστούν:

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ: Κασσάνδρα Δημοπούλου
ΟΚΤΑΒΙΟΣ: Αθανάσιος Μαργούτας
ΧΑΡΜΙΟΝ: Γεωργία Αλεξανδρίδου
ΠΙΑΝΟ/ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Φίλιππος Μοδινός

Υπόθεση:

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έχει μόλις ηττηθεί στο Άκτιο. Οι διαπραγματεύσεις με το νέο Καίσαρα της Ρώμης, Οκταβιανό, αποτυγχάνουν κι έτσι κλείνεται στον τάφο των Πτολεμαίων μαζί με όλους τους θησαυρούς της. Το έργο τη βρίσκει στην στιγμή αμέσως μετά τον θάνατο του Μάρκου Αντώνιου, όπου θα ξανασυναντήσει για μια τελευταία φορά τον Οκταβιανό. Καταλαβαίνοντας την πρόθεσή του να την εξευτελίσει δημοσίως στη Ρώμη, αποφασίζει να πεθάνει μαζί με την πιστή της ακόλουθο, Χάρμιον.

Τόπος: Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, τηλ.: 2310 221 266)
Ημερομηνία: 7 Αυγούστου 2017
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: ελεύθερη
Πληροφορίες: Μ. Καγιαδάκη (τηλ.: 2310 204 868) & Ζ. Μπίλη (τηλ. 2313 310 442)