Skip to main content

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποκλεισμένος από το Κουρδικό

Ιεραρχεί τις καταστάσεις και ρίχνει το βάρος στο πλέον επικίνδυνο και άμεσο να αντιμετωπιστεί πεδίο, μη αφήνοντας όμως τους άλλους στόχους

Εμφανίζονται κάποια σημάδια στην συμπεριφορά του Ερντογάν, που φανερώνουν μελλοντικές κινήσεις του για τις οποίες είναι αποφασισμένος. Και μάλλον πρόκειται για αποφάσεις που στηρίζονται στην λογική, και όχι σε παρόρμηση (η αλήθεια είναι πως αρχίζω να πιστεύω πως όλες οι κινήσεις του Ερντογάν είναι καλά μελετημένες, επενδυμένες με την ασιατική πονηρία, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως είναι πάντα ορθές).

Γνωρίζοντας προφανώς, ότι ανοίγοντας πολλά μέτωπα συγχρόνως, το αποτέλεσμα είναι να βυθίσει την χώρα του, ιεραρχεί τις καταστάσεις και ρίχνει το βάρος στο πλέον επικίνδυνο και άμεσο να αντιμετωπιστεί πεδίο, μη αφήνοντας όμως τους άλλους στόχους, τους οποίους απλώς υποβιβάζει.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, φερ’ ειπείν, απειλεί πως εάν η Ε.Ε. δεν χορηγήσει βίζα -ελεύθερη διακίνηση στις ευρωπαϊκές χώρες- θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες. Δίνει κατά διαστήματα οριακή προθεσμία, η Ε.Ε. όχι μόνον δεν έχει συγκατανεύσει, αλλά από πολλές πλευρές προβάλλεται η απαίτηση να σταματήσουν και οι συζητήσεις για προενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία. Η απάντηση του Ερντογάν είναι να μεταθέτει συνεχώς το χρονικό όριο, χωρίς να υλοποιεί την απειλή του.

Ερμηνεύοντας την στάση του, η κλασική ανάλυση οδηγείται στο συμπέρασμα ότι προέχει η αντιμετώπιση του κουρδικού, και δεν επιθυμεί ο Ερντογάν να αποκτήσει και άλλους εχθρούς, αφήνοντας ίσως άλλων ζητημάτων εν ευθέτω χρόνω. Η δική μου γνώμη είναι πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο, όχι τόσο για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους (οι οποίοι και δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους εκβιασμούς, επειδή έχουν το ισχυρότατο όπλο το οποίο φοβάται υπερμέτρως ο Ερντογάν, την επιβολή δηλαδή κυρώσεων αναλόγων προς αυτές έναντι της Ρωσίας), αλλά για να τους τοποθετήσει στις κουρδικές περιοχές.

Υπενθυμίζω, ότι σε παλαιότερο σημείωμα είχα γράψει, πως η ολοσχερής κατεδάφιση κουρδικών πόλεων (τουρκικών εν προκειμένω) έχει τη μόνη εξήγηση της υποχρεωτικής μετανάστευσης -εσωτερικής, κυρίως- των Κούρδων εγκαταλείποντας την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Όντως, εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι έχουν διασκορπιστεί, χωρίς ελπίδα επιστροφής σε μια περιοχή που δεν είναι πλέον κατοικίσιμη.

Σ’ αυτήν την περιοχή, ο Ερντογάν, δείχνοντας το φιλάνθρωπο (!) πρόσωπό του, και με χρήματα του ΟΗΕ και Ε.Ε. θα κτίσει καινούργιες πόλεις προς εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων, ώστε να παύσει η περιοχή να διεκδικείται από τους Κούρδους, ελλείψει Κούρδων. Ήδη 450.000 παιδιά Σύρων διδάσκονται τον τουρκισμό σε δημόσια σχολεία.

Προς όλους τους άλλους, εφαρμόζει μια επιθετική ρητορική, και προς ικανοποίηση των Τούρκων, αλλά και ως προετοιμασία μελλοντικών διεκδικήσεων ή απαιτήσεων, ρίχνοντας το βάρος στην αντιμετώπιση των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ και της Βορειοανατολικής Συρίας. Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημά του, επειδή άπαντες οι εμπλεκόμενοι -πλην Ιράν- έχουν αφενός αποκλείσει την Τουρκία από επιχερήσεις εντός των δύο αυτών χωρών, αφετέρου επισήμως πλέον από πλευράς ΗΠΑ και Ισραήλ τίθεται θέμα ίδρυσης κουρδικού κράτους.

Η τοποθέτηση του Ισραήλ εξόργισε τους Τούρκους, η οποία ήρθε μέσω του πρεσβευτή του Ισραήλ στο Βατικανό, Şahyun Afrudi, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ υποστηρίζει επίσημα την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Μέση Ανατολή. Μάλιστα πρόσθεσε ότι την δημιουργία του υποστηρίζουν όλα τα κόμματα της ισραηλινής βουλής, αλλά και ο ισραηλινός λαός.

Ένα επίσης ισχυρό κτύπημα ήρθε και από τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξεδήλωσαν τον εκνευρισμό τους λόγω του βομβαρδισμού Κούρδων από την τουρκική αεροπορία, στο Ιράκ και την Συρία.

Ο σμήναρχος της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος της επιχείρησης «Εγγενής Αποφασιστικότητα» (Inherent Resolve), με έδρα τη Βαγδάτη, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Τουρκίας για τους βομβαρδισμούς εναντίον Κούρδων μαχητών, και εμμέσως την κατηγόρησε ότι έθεσε σε κίνδυνο και αμερικανικές δυνάμεις, καθώς είπε ότι βρίσκονταν σε απόσταση μόλις έξι μιλίων (περίπου 10 χιλιόμετρα) από τα σημεία που βομβάρδισαν τα τουρκικά F-16…

Προκειμένου να αντιληφθούν οι Τούρκοι την θέση των ΗΠΑ, απάντησε κοφτά σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων που αποκαλούσαν τους Κούρδους τρομοκράτες: «Για να είμαστε ξεκάθαροι, παρέχουμε όπλα και εξοπλισμό στη Συριακή Αραβική Συμμαχία, όχι στο YPG (Κούρδοι Συρίας). Αυτές είναι δυνάμεις που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες. Δεν τις έχουμε δει καθόλου να απειλούν την Τουρκία. Τις έχουμε δει να πολεμούν το ISIS. Τις έχουμε δει να απελευθερώνουν περιοχή 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην απομόνωση της Ράκα. Δεν έχουμε παρατηρήσει καθόλου όσα ισχυρίζεστε», ήταν η άκρως επιθετική τοποθέτηση, που έβαλε τέρμα στις τουρκικές ερωτήσεις…