Skip to main content

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη «διπλή γιορτή» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού περπάτησε στην πλατεία Ευόσμου και συνομίλησε με πολίτες, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρο Σούλα.

Τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τη συνομιλία του με πολίτες στην πλατεία αλλά και την ιστορική καταγωγή της περιοχής περιγράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Σταύρος Θεοδωράκης.

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευσε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

Υπενθυμίζεται, ότι, στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Θεοδωράκης επισκέφτηκε για δύο ημέρες τη Θεσσαλονίκη.

«Τον Εύοσμο παλιά τον έλεγαν Αλωνότοπο, γιατί είχε πολλά αλώνια. Και το '22 ήρθαν οι Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου - όσοι γλύτωσαν - να ξεκινήσουν μια νέα ζωή πλάι στους 217 Έλληνες χωρικούς του Αλωνότοπου. Έτσι μεγάλωσε ο Εύοσμος και σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Και το πρωί της 26η Οκτωβρίου - ημέρα διπλής γιορτής, από τη μια ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος και από την άλλη η απελευθέρωση της πόλης στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο – βρέθηκα στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου. Μόλις άδειασε ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δόθηκε το σύνθημα για την κατάληψη της πλατείας. Ζευγαράκια, οικογένειες, γυναικοπαρέες, αντροπαρέες. Και παντού παιδιά! Ο Εύοσμος είναι ένας από τους πιο νεανικούς δήμους της χώρας, μέσος όρος ηλικίας τα 35 χρόνια. Μεγάλη ανεργία αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πέρασα δύο γεμάτες ώρες στην πλατεία, από καφέ σε καφέ. Υπήρχαν στιγμές που με βομβάρδιζαν με ερωτήσεις και άλλες που με άκουγαν με προσοχή. Χωρίσαμε με χαμόγελα. Στο δρόμο για το αεροδρόμιο και την Αθήνα σκέφθηκα ότι δικαίως η πόλη φέρει αυτό το όνομα. Ήταν ένα από τα λίγα «υπάρχοντα» που κουβάλησαν οι ξεριζωμένοι. Έτσι έλεγαν το προάστιο τους την Σμύρνη. Κουκλουτζά, δηλαδή "εύοσμον άνθος"», ήταν η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη στο Facebook.