Skip to main content

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης στο επιτελείο Μπουτάρη- Τι σημαίνει η επιλογή

Τι σηματοδοτεί η συνεργασία του δημάρχου με τον συγκοινωνιολόγο. Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ως ειδικός σύμβουλος και οι πολιτικές προεκτάσεις.

Προσπάθεια να ξαναβρεί συμμαχίες στους ενεργούς πολίτες κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να περιορίσει και τα πλήγματα που έχει δεχτεί από τις «ανταρσίες» στη δημοτική του ομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία του με τον γνωστό συγκοινωνιολόγο, Σταύρο Κωνσταντινίδη, την οποία ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες, όπου συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους κ.κ. Αβραμόπουλο, Κουράκη, Ζέρβα και ορισμένους άλλους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ασκούν έντονη κριτική στη διοίκηση και πλέον δεν υπερψηφίζουν εισηγήσεις με τις οποίες δεν συμφωνούν απολύτως.

Ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε στους συνεργάτες του και στους αντιδημάρχους ότι ο κ. Κωνσταντινίδης θα έχει θέση ειδικού συμβούλου και αυξημένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά ζητήματα, που είναι το επιστημονικό αντικείμενό του, και η συμμετοχή στην πολιτική επικοινωνία, καθώς είναι από τους ανθρώπους με πολιτικές θέσεις και με θέσεις για την πόλη αλλά και με επαφές με το πολιτικό προσωπικό και την κοινωνία των πολιτών, αλλά και το πολιτικό lobbing στην Αθήνα και στα υπουργεία. Είναι γνωστό οτι ο κ. Κωνσταντινίδης, περνά αρκετές μέρες της εβδομάδας για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα.

Προφανώς και η κίνηση του κ. Μπουτάρη έχει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς μετρά απώλειες από το δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην «Πρωτοβουλία» με τους «αντάρτες» και θέλει να το αναστρέψει. Για να το πετύχει αφενός θέτει το ζήτημα στη δημοτική ομάδα τις επόμενες μέρες για να δημιουργήσει τα αντίβαρα που θέλει εντός παράταξης, αφετέρου αναζητά συμμαχίες εκτός «Πρωτοβουλίας», στο πρόσωπο του κ. Κωνσταντινίδη.

Ο κ. Κωνσταντινίδης άλλωστε έχει βαθιά πολιτική εμπειρία. Θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης και φίλος του Σπύρου Βούγια, ο οποίος επιχειρεί να διεκδικήσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον δήμο με μια νέα παράταξη. Ακόμη και σε αυτή την προσπάθεια η συμμαχία Μπουτάρη – Κωνσταντινίδη έχει επιπτώσεις... Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούγιας ήταν γνώστης της συνεργασίας, ενώ όσοι βρίσκονται στο δημαρχιακό μέγαρο θα έχουν δει τις τελευταίες μέρες τον κ. Κωνσταντινίδη να κινείται στους διαδρόμους και τα γραφεία του. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι ο κ. Κωνσταντινίδης αμέσως μετά τη συνεννόηση με τον δήμαρχο ενημέρωσε τον κ. Βούγια για την τεχνοκρατική λογική και προσέγγιση που θα έχει ο νέος ρόλος του ως ειδικού συμβούλου του δημάρχου.

Για όσους είναι πιο ενημερωμένοι, οι σχέσεις των κ.κ. Κωνσταντινίδη και Μπουτάρη μπορεί να μην ήταν στενές τα τελευταία χρόνια, όμως παρά την γόνιμη κριτική που κατά καιρούς ασκούσε σε παρεμβάσεις του δήμου ο συγκοινωνιολόγος, καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση των στενών σχέσεων με τον δήμαρχο φέρεται να έπαιξε η θέση υπέρ Μπουτάρη που πήρε δημοσίως ο κ. Κωνσταντινίδης για τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία. Ο κ. Μπουτάρης άλλωστε παρουσίασε τη συνεργασία με τον κ. Κωνσταντινίδη στους συνεργάτες του ως άνοιγμα στην κοινωνία.

Ποιος είναι ο νέος συνεργάτης του Μπουτάρη

Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι από τους λίγους επώνυμους συγκοινωνιολόγους, με έργο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει δημόσιο πολιτικό λόγο και άποψη για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης (όχι μόνο κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά, αλλά και πολιτικά – κοινωνικά – οικονομικά), ενώ θεωρείται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον τομέα των τεχνικών έργων, όπου το επόμενο διάστημα θα πρέπει ο δήμος να ολοκληρώσει σημαντικό έργο, αν θέλει να δείξει ότι έχει κάνει κάποιο σημαντικό έργο στην πόλη εν όψει 2019.

Ο 48άχρονος Σταύρος Κωνσταντινίδης δεν είναι μόνο συγκοινωνιολόγος, αλλά άνθρωπος με πολιτικό και επικοινωνιακό κριτήριο, σημαντική πολιτική εμπειρία, συγγραφικό έργο, και πλούσια παρεμβατική αρθρογραφία σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, με πολύ πυκνό βιογραφικό σε επιτελικές θέσεις υπουργείων, οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών της Αθήνας. Διατέλεσε διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας την περίοδο 2002 - 2004 στην προ-ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας, μέλος Δ.Σ. σε μεγάλες ΔΕΚΟ και διευθυντής και ειδικός σύμβουλος πολλών υπουργών την περίοδο κυβέρνησης Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε δεκάδες ακόμη μεγάλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Ξέρει την αγορά και το δημόσιο τομέα όσο λίγοι. Ο στενότερος συνεργάτης σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο του Σπύρου Βούγια από το 1996. Είναι ίσως μαζί με τον Σπύρο Βούγια οι γνωστότεροι συγκοινωνιολόγοι της χώρας. Με πυκνή αρθρογραφία στον τύπο τα τελευταία 25 χρόνια και με τρία βιβλία στο ενεργητικό του. Το βιβλίο του «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη» είναι στα γραφεία όλων των δημάρχων της χώρας. Και δεν έχει μείνει αναξιοποίητο. Αντιθέτως, αρκετοί δήμαρχοι ήδη έχουν εφαρμόσει τις προτάσεις του για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στις πόλεις. Το βιβλίο αποτελεί έναν πρωτότυπο εικονογραφημένο οδηγό, με 30 συγκεκριμένες προτάσεις, που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2014 εν όψει των δημοτικών εκλογών. Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει περισσότερες από 300 συγκοινωνιακές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες στο ενεργητικό του τα τελευταία 25 χρόνια σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Γνώστης των πρακτικών αστικών και συγκοινωνιακών προβλημάτων που επικρατούν στις ελληνικές πόλεις.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης κινείται σε εβδομαδιαία βάση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με σημαντικές προσβάσεις στον κεντρικό μηχανισμό της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα και είναι γνώστης των "διαδρόμων" όλων σχεδόν των υπουργείων . Και αυτή η δυνατότητά του φαίνεται να μην είναι αδιάφορη για την διεκδικητική πολιτική του κ. Μπουτάρη στο... κράτος των Αθηνών.