Skip to main content

Ο Σπίρτζης έδωσε το Μεταφορών, αλλά κράτησε τον ΟΑΣΘ

Πιθανότατα ως το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Παπανίκου

Στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Μαυραγάνη πέρασε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών έπειτα από σχετική απόφαση την οποία συνυπέγραψαν στις 23 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με την απόφαση η οποία αναρτήθηκε τρεις ημέρες αργότερα στη Διαύγεια στον υφυπουργό και βουλευτή Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανατέθηκε «η άσκηση αρμοδιοτήτων των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας, των Τμημάτων Κοινοβουλευτικού και Εσωτερικού Ελέγχου και του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας». Επίσης υπό την εποπτεία του θα είναι οι φορείς των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΣΤΑ.ΣΥ.) και της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, η ΕΕΣΣΤΥ. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αρμοδιότητες: νομοθετική πρωτοβουλία σε θέματα μεταφορών, κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, σύσταση και συγκρότηση Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, υποβολή ερωτημάτων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εκπροσώπηση του υπουργείου σε διεθνείς οργανισμούς σε θέματα μεταφορών.

Κρατά τον ΟΑΣΘ 

Η εκχώρηση του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών στον υφυπουργό έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη καθώς το τελευταίο δίμηνο βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του κ. Σπίρτζη για την αλλαγή του συγκοινωνιακού στάτους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή «ο υπουργός εκχωρεί το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στον υφυπουργό ωστόσο το θέμα του ΟΑΣΘ θα το χειριστεί προσωπικά ο ίδιος». Η ίδια πηγή παραπέμπει και στην προσεκτική διατύπωση της σχετικής απόφασης για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον κ. Μαυραγάνη στην οποία αναγράφεται ότι οι αρμοδιότητες δύναται να ασκηθούν από κοινού ή ακόμη και μόνον από τον υπουργό. Επίσης, ο κ. Σπίρτζης έχει κρατήσει για λογαριασμό του την αρμοδιότητα διορισμού νέας διοίκησης στο ΣΑΣΘ, ασχέτως εάν αυτό εποπτεύεται από τον κ. Μαυραγάνη.

Ν/Σ μέσα στον Φεβρουάριο 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα ως το τέλος Φεβρουαρίου ο κ. Σπίρτζης θα έχει έτοιμο προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρότασή του για κρατικοποίηση των οδικών αστικών συγκοινωνιών μέσω της συγκρότησης δύο φορέων. Ενός φορέα σχεδιασμού και εποπτείας 100% κρατικό και ενός δεύτερου φορέα λειτουργίας των λεωφορειακών γραμμών στον οποίο το κράτος θα έχει τουλάχιστον το 51% και το υπόλοιπο θα πάει σε δήμους, περιφέρεια και φορείς.