Skip to main content

Ο S&P υποβαθμίζει την Ελλάδα και προβλέπει χρεοκοπία

Σε «CCC» από «CCC+» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Σε νέα αιφνιδιαστική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο διεθνής οίκος Standard & Poor's, προβλέποντας παράλληλα χρεοκοπία και έλεγχο κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC» από «CCC+», διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, η χώρα θα χρεοκοπήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

«Η καθυστέρηση της καταβολής της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δείχνει πως καθώς η θέση ρευστότητας της χώρας συνεχίζει να επιδεινώνεται, η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή συντάξεων και μισθών έναντι της εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων. Κατά την άποψή μας χωρίς μια αναστροφή της πορείας του ΑΕΠ και χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Μάλιστα, ο S&P προβλέπει και επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου, όπως λέει, να περιοριστεί η περαιτέρω αιμορραγία των καταθέσεων, ενώ «βλέπει» ακόμη την έκδοση παράλληλου νομίσματος. «Η ΕΚΤ παρέχει αυτή τη στιγμή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της χώρας. Η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει την πιθανότητα επιβολής capital controls ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω "αιμορραγία” καταθέσεων και να εκδοθεί ένα παράλληλο με το ευρώ νόμισμα», τονίζει.