Skip to main content

Ο Σουλτς «πληρώνει» τη στροφή 180 μοιρών

Mάρτιν Σουλτς και Σοσιαλδημοκράτες βιώνουν άλλον έναν δημοσκοπικό κόλαφο μπαίνοντας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων

Λίγο πριν την εκπνοή των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατικών για το σχηματισμό κυβέρνησης, η μηνιαία δημοσκόπηση Deutschlandtrend της δημόσιας τηλεόρασης ARD επιφυλάσσει μια εξαιρετικά δυσάρεστη -πλην μάλλον αναμενόμενη- έκπληξη για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος Μάρτιν Σουλτς.

Στη νέα σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή, οι Σοσιαλδημοκράτες κατρακυλούν στο 18% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω έρευνα για το ιστορικότερο κόμμα της Γερμανίας. Το SPD χάνει έτσι τρεις μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Εν αντιθέσει με το SPD, οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν φαίνεται να ζημιώνουν τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ. Τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU δεν φαίνεται να υφίστανται φθορά και συγκεντρώνουν, όπως και στις αρχές Ιανουαρίου, 33%. Τρίτη δύναμη παραμένει το εθνολαϊκιστικό AfD που μάλιστα κερδίζει μια μονάδα και φτάνει το 14%. Στο 10% (+1%) την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Λίντνερ, στο 11% (+2%) η Αριστερά (Die Linke) και στο 11% (+/-0) οι Πράσινοι (Grüne).

Πρόωρες εκλογές αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες

Ιστορικό χαμηλό καταγράφουν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση όμως και τα προσωπικά ποσοστά του Μ. Σουλτς. Μόλις το 25% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του, 5% λιγότεροι απ΄ ό,τι τον Ιανουάριο, γεγονός που αποδίδεται στη στροφή 180 μοιρών που έκανε, συναινώντας στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς, παρότι το βράδυ των εκλογών ο ίδιος το είχε αποκλείσει κατηγορηματικά. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει και ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ, ωστόσο με 57% παραμένει αρκετά δημοφιλής. Με το έργο της καγκελαρίου Μέρκελ δηλώνουν ικανοποιημένοι το 53% ενώ όσον αφορά τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Αλτμάιερ αξιολογείται θετικά από το 40%.

Πάντως τέσσερις και πλέον μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η πλειονότητα των Γερμανών και συγκεκριμένα το 71% δεν φαίνεται να δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη ο σχηματισμός κυβέρνησης. Οι περισσότεροι φοβούνται μάλιστα ότι η παρατεταμένη αυτή κυβερνητική κρίση έχει άμεσες συνέπειες: το 64% των Γερμανών πιστεύουν ότι εξαιτίας της καθυστέρησης στον σχηματισμό κυβέρνησης παραμελούνται σημαντικά εσωπολιτικά ζητήματα ενώ το 63% εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση αυτή μειώνει την επιρροή της Γερμανίας στην ΕΕ.

Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν τελικώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων πολιτικών στρατοπέδων πάντως, το 40% προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της CDU/CSU ενώ το 56% την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Από σήμερα Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνηση μπαίνουν στην τελική ευθεία. Μετά το μεσημέρι συνέρχονται καταρχήν οι 90 και πλέον διαπραγματευτές, δίνοντας το έναυσμα για την καυτή φάση των διαβουλεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι συνολικά 18 ομάδες εργασίες θα παρουσιάσουν επί 20 λεπτά έκαστη τα αποτελέσματα των κατ΄ ιδίαν συνομιλιών.

Στόχος παραμένει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Αμέσως μετά ανοίγει και ο δρόμος για το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο SPD. Τα 440.000 μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την τελική κυβερνητική συμφωνία. Με τα σημερινά δεδομένα και καλώς εχόντων των πραγμάτων ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά μέσα στον Μάρτιο.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle