Skip to main content

Σε σκληρή γραμμή παραμένει το Βερολίνο: «Όχι εκπτώσεις στην Ελλάδα»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα εμμείνει στην σκληρή του θέση απέναντι στην Ελλάδα και θα ζητήσει να γίνουν απαιτητά τα 130 δισ. ευρώ του EFSF.

​Στη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Η γερμανική πλευρά αναμένεται να εισηγηθεί πάγωμα του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα ζητήσει να καταστούν άμεσα απαιτητά τα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ του EFSF στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κανείς από το Βερολίνο δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μπορεί η Γερμανία να μην μπορεί να πάρει μόνη της όλες τις παραπάνω αποφάσεις, ωστόσο μπορεί να τις εισηγηθεί.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η «Ελλάδα απομακρύνθηκε, όχι η Ευρώπη», προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστραφεί.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για εκπτώσεις από τη γερμανική πλευρά προς την Ελλάδα.

Είναι δύσκολο να φανταστώ συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, ο πρωθυπουργός οδηγεί τον ελληνικό λαό στο δρόμο της απελπισίας, καθώς, όπως είπε, γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί ένας συμβιβασμός με την Ευρώπη.

Ίσως η Ελλάδα να είναι καλύτερα εκτός Ευρωζώνης, δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία Χανς Μίχελμπαχ, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

«Τώρα πρέπει κάποιος να ρωτήσει αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης», δήλωσε ο βουλευτής του CSU.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της απομόνωσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσει τελικά το «όχι», όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν βλέπει βάση για χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας.

«Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα γι' αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας», δήλωσε ο ίδιος.

«Θεωρώ το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, πραγματικά δύσκολο. Πώς να διαπραγματευτείς με τους σημερινούς ανθρώπους...», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο ARD και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πυροδότησαν την ατμόσφαιρα.

«Δεν ξέρω πώς μπορούμε ακόμη να βρούμε κοινό τόπο», δήλωσε και ζήτησε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στους υπουργούς Οικονομικών».