Skip to main content

Μήπως τελικά το 2019 ο Τσίπρας θα... γουστάρει Μπουτάρη;

Τα «ήξεις αφήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας, η σιγή ιχθύος στην ΠΚΜ για τις εκλογές προεδρείου και οι νέοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

-Τα αδικαιολόγητα επιχείρησαν να δικαιολογήσουν οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας, ένα έργο – σημαία για τους τοπικούς αγώνες πριν την «πρώτη φορά Αριστερά», όχι μόνο για τους ΣΥΡΙΖΑίους, αλλά και για όλους τους Αριστερούς της δυτικής Θεσσαλονίκης. Όσοι αποχώρησαν μετά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα τη... λένε και μάλιστα με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο στους πρώην συντρόφους τους, όμως –όπως ήταν αναμενόμενο- το έργο θα λειτουργήσει και τα εγκαίνιά του θα τα κάνουν και στελέχη της κυβέρνησης, που το παραδίδει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Προφανώς την αναγκαιότητα του ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν την ανακάλυψαν μόλις έγιναν κυβέρνηση... Όσο για τις δικαιολογίες τύπου «θα είναι μικρότερης δυναμικότητας...» κτλ. μοιάζουν πια με κακόγουστο αστείο. Κανείς πάντως δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που προσπαθούν να πουν κι αυτοί κάτι, αλλά ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν τι λένε. Βάσει της ανακοίνωσής τους, συνεχίζουν να είναι αντίθετοι στο φαραωνικό έργο, αλλά έχουν επέλθει βελτιώσεις που είναι πολύ σημαντικές, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι πλέον φαραωνικό, και θα ανεχτούν το έργο το οποίο θα παρακολουθούν στενά και παράλληλα θα «κρατούν ψηλά τη σημαία της οικολογίας και θα στηρίζουν τα κινήματα πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής». Όποιος κατάλαβε κατάλαβε και τέλος πάντων ποιος είπε ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δεν είναι φιλοπεριβαλλοντικό έργο; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Πάντως, ο ΦΟΔΣΑ στον οποίο επιχειρούν να ρίξουν το βάρος για την υλοποίηση του έργου, το ίδιο υποστηρίζει, όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο... κράζουν που επισκέφτηκε τον ΣΜΑ. Θα βγάλουν και ανακοίνωση για τα στελέχη τους που θα τον εγκαινιάσουν; Να φανταστούμε θα τα επικροτήσουν που συντέλεσαν στη μείωση της δυναμικότητάς του... Τα κινήματα πάντως προειδοποιούν για θερμές αντιδράσεις. «Η κοινωνία, που έχει και τον τελικό λόγο, δεν μίλησε ακόμα...», λέει η «Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά – Ζωή Μετά». Ακόμη χειρότερα λέει η ΛΑΕ και ορισμένες κινήσεις πολιτών...

-Είναι γραμμή Μαξίμου ή συναίνεση σε συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία έχουν κοινές θέσεις; Το ερώτημα προκύπτει από την ανοιχτή στήριξη σε όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης, από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη». Τελικά ίσως δεν είναι και τόσο τυχαία τα σενάρια περί στήριξης μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη το 2019 κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιρρήσεις στον τοπικό κομματικό μηχανισμό υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι παράλογο, όπως παράλογο δεν είναι να υπάρχουν και φιλοδοξίες στελεχών να ηγηθούν ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου με τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές πάντως από τον κομματικό μηχανισμό θέλουν για το 2019 ο κ. Τσίπρας να εξετάζει θερμά την υποστήριξη του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκτός κι αν γίνει πράξη η πρόθεση που είχε ο πρωθυπουργός στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ηλικιακά πολύ νέο και φρέσκο υποψήφιο δήμαρχο. Που παρέμεινε πρόθεση αφού υπερίσχυσε τελικά η βούληση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά λέγεται ότι δυο πρόσωπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κομματικό ψηφοδέλτιο με αξιώσεις. Και τα δυο είναι γυναίκες... Σε άλλη περίπτωση ο Τσίπρας θα... γουστάρει.

-Σιγή ιχθύος τήρησαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις σημερινές εκλογές ανάδειξης νέου προεδρείου στο περιφερειακό συμβούλιο. Σε αντίθεση με το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που το όνομα του Παναγιώτη Αβραμόπουλου κυριάρχησε σε όλες τις συζητήσεις, στην Περιφέρεια δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή. Έτσι, μένει να δούμε τι θα προκύψει από την τελική σύσκεψη της παράταξης του Απόστολου Τζιτζικώστα, «Αλληλεγγύη», και αν ο Αντώνης Γυφτόπουλος θα είναι ή όχι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος ή αν υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μαθαίνουμε από περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης είναι ότι η παράταξη θα ψηφίσει συντεταγμένα όποιον επιλεγεί. Και την επιλογή την έχει πάλι η παράταξη συνολικά...

-Νέα ώθηση στη βάση της ΝΔ δίνουν οι τέσσερις νέοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διοργάνωσης τακτικών εκδηλώσεων, προκειμένου να κρατούν ζεστό το κομματικό ακροατήριο, όπως και η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Μάλιστα, στις κομματικές εκδηλώσεις συμμετέχουν κεντρικά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, με τον αντιπρόεδρο, Άδωνη Γεωργιάδη, να έχει τις περισσότερες προτιμήσεις. Όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, που θα έχει μάλιστα και τριήμερη «τουρνέ» στην Κεντρική Μακεδονία από την επόμενη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 12 Μαρτίου. Αύριο κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης για τα ελληνοτουρκικά είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ για την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη επίσης η τοπική ΟΝΝΕΔ ετοιμάζει κινητοποίηση, αφού η ηγεσία της έχει στενές πολιτικές σχέσεις μαζί της. Η εκδήλωση που διοργάνωσε άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα, Ηλίας Ζάχαρης, για το επόμενο Σάββατο στο κέντρο «Πούλκας» στο Δερβένι, με κεντρικό πρόσωπο την πρώην υπουργό, μάθαμε ότι... ξεπουλάει. Επίσης, η Νίκη Κεραμέως θα είναι κεντρική ομιλήτρια το μεσημέρι του επόμενου Σαββάτου στην εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, στο δήμο Πυλαίας – Χορτάτη, για την Παιδεία, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης θα εγκαινιάσει τη νέα τοπική οργάνωση της ΝΔ Νεάπολης – Συκεών αύριο.