Skip to main content

Το λάθος του Κοτζιά στο Σκοπιανό και το παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία

Το παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία, η εγκληματική φύση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Τη θέληση να βρει λύση στο Σκοπιανό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες. «Εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς προσθέτοντας με νόημα ότι «λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού».

«Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», πρόσθεσε. Λάθος, κύριε υπουργέ. Οι λύσεις συμβιβασμού αρμόζουν σε αδύναμους, και ιδίως σ’ αυτούς που καταστούν οι ίδιοι εαυτούς αδύναμους, λόγω άγνοιας, αβελτηρίας, ή ιδιοτελών κινήτρων.

Γνωρίζετε, κύριε υπουργέ, κάποια περίπτωση, που η σύγχρονη Τουρκία να μη πέτυχε λύση κατά το δοκούν; Γνωρίζετε περίπτωση που η Τουρκία να υπέγραψε συμφωνία βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντά της;

Επιμένουν οι Σκοπιανοί στην "Μακεδονία του Ίλιντεν", προφανώς υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας. Η θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων σχετικά με την τελευταία πρόταση του ονόματος είναι αμετάβλητη και εξακολουθεί να περιμένει έχει προσδοκίες στην συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ και Νίκου Κοτζιά, γράφει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας.

Και όλα αυτά, επειδή οι ημέτεροι -πρωθυπουργός και υπουργός- αγνοούσαν πόσο ανθελληνική είναι η γερμανοσκοπιανή πρόταση. Κι αφού αγνοούσε ο πρωθυπουργός, δεν είπε "συγγνώμη, πάω προς νερού μου", και να τηλεφωνήσει σε κάποιον, όχι της παρέας του, αλλά σε κάποιον με εθνική ευαισθησία για να μάθει τι έγινε στο Ίλιντεν.

Και να γυρίσει πίσω λέγοντας στον Ζάεφ «Πώς τολμάς ρε, και μού κάνεις τέτοια πρόταση»; Δεν έγινε τίποτε από αυτά, και μας στήνουν στον τοίχο Γερμανοί και Αμερικανοί, επειδή δέχθηκε η "πρώτη φορά Αριστερά" αρχικά μια ανθελληνική πρόταση και υπανεχώρησε βέβαια μετά την αντίδραση των Ελλήνων πατριωτών, που είναι περισσότεροι από τα χαϊδεμένα παιδιά των Εξαρχείων.

Απόδειξη της εγκληματικής φύσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ράντομιρ Λαμπάν, ο οποίος εξελέγη δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκεται στον κατάλογο της Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Καταζητείται από το σερβικό κράτος αφού είχε καταδικασθεί (ερήμην) σε φυλάκιση έξι ετών για λαθρεμπόριο. [Για λαθρεμπόριο τσιγάρων καταζητείται και από τις ιταλικές Αρχές ο Μαυροβούνιος πρόεδρος Τζουκάνοβιτς].

Βιασμοί, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, μαστιγώματα, απειλές για αποκοπή γεννητικών οργάνων, βίαιη τοποθέτηση ενός μεταλλικού κουβά στο κεφάλι του θύματος, σβήσιμο αναμμένων τσιγάρων στον πρωκτό του θύματος, εικονικούς πνιγμούς, στέρηση ύπνου είναι μερικές από τις καταγγελλόμενες πρακτικές βασανιστηρίων, που υπέστησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς.

Λεπτομέρειες των περιγραφών των βασανιστηρίων στα χέρια Βρετανών στρατιωτών έχουν δώσει σε βρετανικό δικαστήριο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Metro του Λονδίνου. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει εδώ και καιρό την αγωγή 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Παράλληλο νόμισμα προωθούν τα δύο ιταλικά κόμματα τα οποία ετοιμάζονται να κυβερνήσουν. O εφιάλτης των Βρυξελλών μπορεί να γίνει πραγματικότητα την επόμενη εβδομάδα. Δεν μας παίρνουν όμως την πρωτιά. Τσίπρας και Βαρουφάκης και Λαφαζάνης, είναι πρωτοπόροι.