Skip to main content

Ο Σέρλοκ Χολμς αναζητά άγνωστες λέξεις σε υπουργεία και τη Θεσσαλονίκη

Η λογική της χονδρικής πώλησης από την κεντρική εξουσία και οι σύγχρονες πρακτικές για την επιχειρηματικότητα που αγνοούνται...

Τη λογική της χονδρικής πώλησης εφάρμοσαν την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Μπράχος. Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Σερβίας σκέφτηκαν –ανέβηκαν που ανέβηκαν στο Βορρά- να υπογράψουν δύο μνημόνια συνεργασίας για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ένα στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θάνο Σαββάκη κι ένα λίγες ώρες αργότερα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκο Λουφάκη. Αν οι δύο πρόεδροι ήξεραν ο ένας ότι θα υπογράψει και ο άλλος την ίδια ημέρα ένα μνημόνιο με το ΥΠΕΞ με την ίδια πάνω κάτω στόχευση δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Μάλλον δεν ήξεραν.

Μιλάμε για… οργασμό δραστηριοτήτων, που εν μέρει οφείλεται στην πολυδιάσπαση της εκπροσώπησης και των επιχειρηματικών συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Β. Ελλάδα και εν μέρει στο άγχος των εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας –εν προκειμένω του ΥΠΕΞ- να δείξουν ότι κάτι κάνουν ή ότι κάτι προτίθενται να κάνουν στην περιφέρεια. Και για να πιστοποιήσουν τη σοβαρότητα των προθέσεων τους βάζουν και την υπογραφή τους! Διότι όλες αυτές οι υπογραφές όταν «πέφτουν» αφενός διαφημίζονται και αφετέρου καταγράφονται στα… πεπραγμένα κάποιου υπουργείου, κάποιας γραμματείας, όπως και στο ημερολόγιο κάποιου Συνδέσμου. Η εφαρμογή τους από εδώ και στο εξής δεν ενδιαφέρει και πολλούς, εφόσον στις προβλεπόμενες διαδικασίες δεν συμπεριλαμβάνεται απολογισμός ή λογοδοσία. Όπως άλλωστε –για να μιλήσουμε επί της ουσίας- σύγχρονες πρακτικές για την επιχειρηματικότητα όπως «οικονομίες κλίμακος», «συνέργιες», «συντονισμός» ή «εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας» αποδεικνύονται στο συγκεκριμένο επίπεδο υπουργείων – φορέων άγνωστες λέξεις.

Στο ίδιο κλίμα, που εδράζεται στην πολυδιάσπαση των επιχειρηματικών συλλογικοτήτων και την απουσία συντονισμού, αλλά στην αντίθετη λογική σε ότι αφορά τη διαχείριση του χρόνου εκ μέρους κρατικού αξιωματούχου, ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ήρθε για δύο διαδοχικές Δευτέρες στη Θεσσαλονίκη –πιθανόν με δική του πρωτοβουλία- για να ενημερώσει –και στις δύο- τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τους άλλους τρόπους ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Είτε έχει άφθονο χρόνο ο άνθρωπος αυτή την περίοδο, είτε αγνοούσε τη χωροταξία και την ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Στις 12 Μαρτίου η εκδήλωση έγινε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (Αριστοτέλους 27, 4ος όροφος) και στις 19 του μηνός στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο (Αριστοτέλους 27, 1ος όροφος). Συνολικά τις δύο βραδιές τίμησαν περί τα 200 μέλη των δύο Επιμελητηρίων. Προφανώς και σ’ αυτή την περίπτωση για τις έννοιες «οικονομίες κλίμακος», «συνέργιες», «συντονισμός» ή «εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας» οι εμπλεκόμενοι πρέπει να ανατρέξουν σε λεξικά. Κι ας μην αναρωτηθεί κανείς γιατί όλος αυτός ο κόσμος δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί σε μία εκδήλωση! Ούτε γιατί –στην περίπτωση του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ- οι δύο Σύνδεσμοι δεν υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο με το ΥΠΕΞ! Στοιχειώδες, αγαπητέ αναγνώστη.