Skip to main content

Ο Σάββας Ξηρός, οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πάγωσε κάθε διάθεση της αμερικανικής για παρέμβαση προκειμένου η Ελλάδα να έχει μία πιο ευνοϊκή μεταχείριση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Πολύ βαρύ είναι πλέον το κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας και με τις ΗΠΑ, εξαιτίας του νόμου που επιτρέπει την αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού, γεγονός το οποίο έχει επίπτωση και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική δυσαρέσκεια έχει ήδη διαφανεί στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος οικονομικός «αιμοδότης» του Ταμείου, πίεζε μέχρι σήμερα για μια θετική προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος, επιβάλλοντας από κάποια στιγμή και πέρα τους όρους του παιχνιδιού και παρεμβαίνοντας στο παρά 5' για μια πιο ευνοική μεταχείριση της Ελλάδας. Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρατηρείται μια σιγή ασυρμάτου από αυτό το μέτωπο, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα κρινόταν πολύ ανησυχητική.

Βεβαίως, το γεγονός ότι μεγάλη δυσαρέσκεια, για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ξηρό, υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία είναι μια παράμετρος σημαντική, αλλά όχι εξίσου κρίσιμη. Για την ιστορία, πάντως, αυστηρό διάβημα για το ίδιο θέμα έγινε στην Αθήνα και από το Λονδίνο και σύμφωνα με μια πληροφορία και από την Αγκυρα (σσ η οποία επίσης έχει θύμα από την ελληνική τρομοκρατία). Ο κίνδυνος περαιτέρω διπλωματικής απομόνωσης της Ελλάδας εντείνεται.