Skip to main content

Το ΣΑΣΘ προωθεί ποδήλατο και πεζή μετακίνηση μέσω του FLOW

Συμμετοχή του ΣΑΣΘ και σε δεύτερο ευρωπαϊκό έργο, ως Exchange City: Ο λόγος για το FLOW, που προωθεί νέους τρόπους αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού

Μετά το ευρωπαϊκό έργο «EMPOWER», πλέον το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) θα συμμετάσχει και σε δεύτερο ευρωπαϊκό έργο, το οποίο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «HORIZON 2020».

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο «FLOW» στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών Rupprecht Consult (Γερμανία).

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, κ. Γιάννης Παλαιστής, «η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί πλέον άρρηκτο κομμάτι της πραγματικότητας των σύγχρονων πόλεων. Το ΣΑΣΘ, σε σύμπλευση με τις σχετικές δράσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, και στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βελτίωσης και αναβάθμισης της κινητικότητας, επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα, τα οποία θα συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων μας. Η προσπάθεια αυτή επιβραβεύτηκε ήδη από τους ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω της θετικής επιλογής για συμμετοχή του ΣΑΣΘ σε δύο Ευρωπαϊκά Έργα του προγράμματος «HORIZON 2020», μέσω των οποίων θα αναπτυχθεί τεχνογνωσία, καινοτομία και βέλτιστες πρακτικές ενίσχυσης της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών, καθώς επίσης και η προώθηση εναλλακτικών τρόπων κινητικότητας, όπως οι μετακινήσεις πεζή και τα ποδήλατα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο της εξωστρέφειας τόσο του ΣΑΣΘ, όσο και της Θεσσαλονίκης».

Η κεντρική ιδέα του ευρωπαϊκού έργου «FLOW» είναι ο προσδιορισμός και η προώθηση ποδηλάτων και πεζή μετακίνησης ως τρόπων αντιμετώπισης της αστικής κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν εργαλεία με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μη μηχανοκίνητων μέσων μετακίνησης για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των πόλεων.

Παράλληλα, ερευνώνται τρόποι για την προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων που θα προκύπτουν από την αγορά και θα εξυπηρετούν προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας φιλική προς το χρήστη μεθοδολογία και κυκλοφοριακά μοντέλα. Επίσης, η διάχυση πληροφοριών, τεχνογνωσίας και πρακτικών μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μέσω της προώθησης των ποδηλάτων και της πεζής μετακίνησης, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του έργου.

Στο πλαίσιο του «FLOW», πραγματοποιήθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη εννέα πόλεων με τον χαρακτηρισμό «Exchange Cities», οι οποίες, σε συνεργασία με τις έξι βασικές πόλεις-εταίρους θα αναπτύξουν ενιαίο πλαίσιο σχεδιασμού κινητικότητας, στο οποίο τα ποδήλατα και η πεζή μετακίνηση θα χρησιμοποιούνται ως ισότιμα μέσα αντιμετώπισης της αστικής συμφόρησης.

Σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης του ΣΑΣΘ ως FLOW Exchange City, το Συμβούλιο θα συμμετάσχει στις προαναφερθείσες δραστηριότητες, στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιάσει και θα βελτιώσει το υπάρχον μαθηματικό υπόδειγμα – κυκλοφοριακό μοντέλο που έχει αναπτύξει, μέσω της ενσωμάτωσης ποδηλάτων και πεζής μετακίνησης, σε συνεργασία με τις πόλεις-εταίρους της Βουδαπέστης (Ουγγαρία) και της Γκντίνια (Πολωνία). Επιπλέον, θα συμμετάσχει και θα διοργανώσει σειρά δράσεων όπως workshops, webinars, επισκέψεις κλπ.

«Εντός των επόμενων ημερών θα υπογράψουμε τη σύμβαση, ενώ η συμμετοχή του ΣΑΣΘ ολοκληρώνεται με την υποβολή Τελικής Έκθεσης τύπου Roadmap έως τις 31 Οκτωβρίου 2017», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ κ. Παλαιστής.