Skip to main content

Ο ρόλος του Πολ Τόμσεν στο ελληνικό ζήτημα και η στάση του ΔΝΤ

Στην φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποφασισθεί ουσιαστικά και η επόμενη μέρα του ΔΝΤ στη χώρα μας

Ποιος κρύβεται πίσω από την σκληρή στάση που κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως προς το ελληνικό θέμα; «Ο Πολ Τόμσεν» θα απαντούσαν κορυφαία στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), αν τον ρωτούσε κάποιος. Κι αυτό γιατί στην ΤτΕ – και όχι μόνο - θεωρούν ότι ο επικεφαλής των Ευρωπαικών Υποθέσεων του ΔΝΤ παίζει εδώ και καιρό έναν "περίεργο" ρόλο, σε ό,τι αφορά στα ελληνικά προγράμματα.

Εξ΄ου και το πρόσφατο ξέσπασμα: «Αν θέλει να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, ας φύγει» (πρόκειται για δήλωση του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο «Βήμα»). Το γεγονός είναι ενδεικτικό των υπόγειων διεργασιών που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται εντός και εκτός Ελλάδας αναφορικά με την επόμενη μέρα του Ταμείου στην χώρα μας.

Η κινητικότητα, πάντως, είναι μεγάλη. Κατ' αρχάς, σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση. Εν προκειμένω, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε φάση επιστροφής στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν στα μέσα Οκτωβρίου – την επομένη της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ. Αυτή η σύνοδος θα έχει έντονο ελληνικό «άρωμα». Εκεί, ουσιαστικά, θα αποφασισθεί και η επόμενη μέρα του Ταμείου στη χώρα μας. Εκεί και στη συνεδρίαση του Washington Group, που θα προηγηθεί κατά μία μέρα.

Τέλος, για την ιστορία και όχι μόνο να αναφερθεί ότι η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Κι εκεί, η πρόοδος που σημειώνεται δεν είναι και η πλέον ...εντυπωσιακή.