Skip to main content

Η διαφαινόμενη συμφωνία στο Σκοπιανό και η κατάρρευση ενός μύθου

Οι φιλοδοξίες του Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων, ο μύθος του Καζάκου που κατέρρευσε και η τρομοκρατική επίθεση κατά του Ιράν.

Οι τουρκόψυχοι της Θράκης -Έλληνες πολίτες- εξέδωσαν ανακοίνωση για να συλλυπηθούν την Τουρκία για τους νεκρούς στρατιωτικούς από την πτώση ελικοπτέρου. Μήπως θυμάται κάποιος αν είδε ποτέ παρόμοια ανακοίνωση για νεκρούς Έλληνες από αεροπορικά δυστυχήματα;

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στη διαμάχη για το όνομα της χώρας του με την Ελλάδα, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αποτύχει να πείσει την Ελλάδα να μη εμποδίσει τη χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την ονομασία της αναφοράς (FYRMacedonia).

Τα πράγματα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη πεισθεί, όχι φυσικά από τον Ζάεφ, αλλά από τις ΗΠΑ, που θέλουν πάση θυσία (των Ελλήνων) να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ελπίζοντας ότι θα μειωθεί έτσι η ρωσική επιρροή.

Μηδένα προ του τέλους του μακάριζε. Δεν το ήξερε αυτό ο Καζάκος [επειδή δεν το είχε πει ο Λένιν] και λίγο προ της τελευτής (καλλιτεχνικής) αποκαλύφθηκε. Κι εκεί που η Αριστερά δημιούργησε τον μύθο του, έδωσε μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα και το έχυσε.

Πλήθος τα δημοσιεύματα. Από την καριέρα που έφτιαξε στην δικτατορία, από την προώθησή του λόγω Τζένης Καρέζη, από το πόσο βολεμένος ήταν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα… και πάει λέγοντας. Θα μου πεις, μόνον ο Καζάκος είναι. Πόσοι και πόσοι έστησαν καριέρες πάνω σε δήθεν και σε μυθεύματα!

«Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες», ήταν ένα σύνθημα του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά τα επεισόδια του θέρους του 1965. Αυτό μου ήρθε στο νου, για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Ιράν, κατηγορούμενου ως τρομοκρατικό κράτος. Στην περίπτωση βέβαια, κολλάνε πολλές παροιμίες «όποιος πηδάει πολλά παλούκια…», «τάθελες και τάπαθες», «ρόδα είναι και γυρίζει», «δάσκαλε που δίδασκες»…

Δικαιώνεται η Voria.gr για τις επιφυλάξεις της σχετικά με την αποδοχή από τον Ν. Αναστασιάδη να συμφωνήσει για "Γενεύη 2". Όχι μόνο από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων (πλην κομμουνιστικού ΑΚΕΛ) της Κύπρου, αλλά και από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών (που όπως έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου, δυστυχώς, από τουρκικές πηγές μαθαίνουμε τι συμβαίνει).

«Αξιολογούμε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ έπειτα από τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 4 Ιουνίου στην Νέα Υόρκη ως ένα βήμα που έγινε για την κατάληξη της διαδικασίας (…) και αντανακλά την αντίληψη της ανάγκης για να συνέλθει η Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς κανένα όρο μέσα στον Ιούνιο».

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Ν. Αναστασιάδης συμφώνησε για νέα Διάσκεψη, χωρίς να γίνει δεκτός κανένας όρος του, και προσθέτει πως «ενώ η κατάσταση είναι αυτή, το ότι άρχισε η διαστρέβλωση του περιεχομένου της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ από την ελληνοκυπριακή πλευρά πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι και ο ισχυρισμός ότι έχουν γίνει αποδεχτοί οι όροι που έθεσε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης για τη Διάσκεψη της Γενεύης, είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο πόσο μη ειλικρινής είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Γι’ αυτό τα βρίσκουν μεταξύ τους Αναστασιάδης και Τσίπρας. Άλλα λένε έξω, άλλα λένε σ’ εμάς.