Skip to main content

Οι αλήθειες του Ράμφου και το κόστος της Ειδομένης

Το κόστος από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων και οι «προοδευτικοί» Φινλανδοί.

Αξίζει να διαβάσει κανείς αυτές τις δυο παραγράφους από ομιλία του λόγιου Στέλιου Ράμφου. «Η φαντασίωση μάς καθησυχάζει από τη ευθύνη της πραγματικότητας. Νοιώθουμε ότι μας καταδιώκουν οι άλλοι, αλλά αυτό λειτουργεί ως άλλοθι για να μην πράττουμε. Ζητείται πάση θυσία η αποφυγή της πραγματικότητας. Η αρχαϊκή μας κουλτούρα δεν μας βοηθάει.

» Καθένας που μας τάζει μαγική λύση κερδίζει την ψήφο μας. Ψάχνουμε την τελετουργία και αποφεύγουμε την πραγματικότητα. Η επανάληψη μάς προσφέρει ασφάλεια και απορρίπτουμε την αλλαγή. Έτσι, αδυνατούμε να αναπτυχθούμε ως μια ανοιχτή και εξελισσόμενη κοινωνία».

Στο ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταφορικών εταιρειών. Εταιρίες στην Ελλάδα, αναζήτησαν άλλα λιμάνια για τις μεταφορές τους.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος, αλλ’ εξίσου μεγάλο και το κόστος της αναξιοπιστίας ως κράτους. Ζητάμε επενδύσεις (ζητάμε;) ενώ οι μαθητευόμενοι μάγοι που μας προέκυψαν διώχνουν τις υπάρχουσες. Γιατί έπρεπε να περάσουν 20 ημέρες για να ελευθερωθεί η γραμμή; Για ν’ απαντήσει κάποιος, πρέπει να σκέφτεται ΣΥΡΙΖΑίικα. Δεν είναι εύκολο.

Να, το «προοδευτικό» κράτος που μας φέρουν ως υπόδειγμα. Αμισθί εργασία σε πρόσφυγες θα «προσφέρει» η Φινλανδία! Και ποιο θα είναι το όφελος; «Θα επιμορφώνονται πολιτιστικά και κοινωνικά», υποστηρίζει η φινλανδική κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε σήμερα τη νέα αυστηρότερη μεταναστευτική της πολιτική.

Κούφια λόγια, για «να ’χουμε να λέμε». «Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα του κοινοβουλίου του Κιέβου. Και λοιπόν; Ούτε την Αμπχαζία αναγνώρισε κανείς, ούτε τη Ν. Οσετία, αλλά συμπλήρωσαν 7 χρόνια αποκοπής από τη Γεωργία. Το ίδιο και με την Υπερδνειστερία.

Τι έκαναν οι ΗΠΑ, και η Δύση γενικότερα για να επαναφέρουν το παλιό καθεστώς; Ακολούθησαν την πάγια τακτική «τα γενόμενα, ουκ απογίγνονται» (φράση που εξέφρασε και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος προς τον Τρικούπη).

Για όσους ονειρεύονται χρήμα με την ουρά από το αέριο (επειδή πίστεψαν τον Μανιάτη και τους άλλους όμοιας εμβέλειας πολιτικούς). Δήλωσε ο Νετανιάχου: Είμαστε σε συνομιλίες με την Άγκυρα για πώληση φυσικού αερίου. Και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξετάζει την πώληση ισραηλινού αερίου στην Τουρκία.

Η περίπτωση είναι πιθανή, μια και χάθηκε η Αίγυπτος ως πελάτης για τους Ισραηλινούς, λόγω της εύρεσης ενέργειας στα δικά της νερά. Μεταξύ των πιθανών πελατών του Ισραήλ, ο υπουργός ανέφερε και την Ελλάδα. Το «δικό» μας αέριο τι γίνεται;

Οι Ρώσοι ακύρωσαν και τις προετοιμασίες των ρωσικών ομάδων ποδοσφαίρου που γίνονταν στην Αττάλεια. Από την είδηση όμως, βγαίνουν εντυπωσιακά στοιχεία. Στην Αττάλεια προετοιμάζονται 2.500 σωματεία, σε 220 ξενοδοχεία, με 50.000 εργαζόμενους! Εμείς όχι μόνο δεν φροντίσαμε να αποκτήσουμε υποδομές για κάτι το ελάχιστο, αλλ’ αντί να έρχονται εδώ σωματεία, πηγαίνουν έξω τα δικά μας.