Skip to main content

O «ψηφιακός» γιατρός στη Γερμανία

Tέρμα οι ώρες αναμονής στον γιατρό, ναι στις ιατρικές γνωματεύσεις μέσω ίντερνετ. Για πολλούς ασθενείς ακούγεται ιδανικό

Οι δυνατότητες της τηλεϊατρικής και των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο απασχολούν έντονα την ιατρική κοινότητα της Γερμανίας αλλά και τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά χρειάζεται να περιμένουν αρκετές ώρες στο σαλόνι αναμονής του γιατρού τους. Την ίδια ώρα ακμάζει η αγορά των ιατρικών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, ενώ η ψηφιοποίηση στον τομέα της ιατρικής προχωρά με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς. Ωστόσο στην πράξη η τηλεϊατρική μέσω τηλεφώνου, βίντεο ή διαδικτύου υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής ένας γιατρός δεν μπορεί να αναλάβει έναν ασθενή εξ ολοκλήρου μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου.

Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να απασχολήσουν τη φετινή Ημέρα του Γιατρού, που διοργανώνεται στις 8 Μαΐου στην Ερφούρτη. Ποιο είναι το μέλλον της τηλεϊατρικής; Και πώς μπορούν οι Γερμανοί να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας; Οι απόψεις μέσα στην ιατρική κοινότητα ποικίλουν. Δίχως αμφιβολία η τηλεϊατρική μπορεί να αποσυμφορήσει τα γερμανικά ιατρεία από τις μεγάλες λίστες αναμονής ενώ παράλληλα θα μπορούσε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε βασική ιατρική φροντίδα ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Από την πλευρά τους οι γιατροί φαίνεται να συμφωνούν ότι ιατρική γνωμάτευση και περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Τι λένε οι γιατροί στη Γερμανία

«Νέες μέθοδοι με κάμερα και βιντεοκλήσεις μπορούν να μας διευκολύνουν», ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Φρανκ Ούλριχ Μοντμόγκερι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Γερμανίας. Εντούτοις σύμφωνα με το ισχύον ιατρικό δίκαιο στη Γερμανία, μέχρι σήμερα οι τηλε-γνωματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατ´ εξαίρεση σε μεμονωμένα περιστατικά και μόνο εφόσον έχει προηγηθεί προσωπική επαφή γιατρού και ασθενούς αλλά και εξέταση στο ιατρείο.

Το ότι η τηλεϊατρική και τα ψηφιακά μέσα μπορούν να συνδράμουν θετικά το έργο των γιατρών είναι κάτι που υποστηρίζει και ο νέος υπ. Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν (CDU) o oποίος έχει μιλήσει για την ανάγκη μείωσης του χρόνου αναμονής στα ιατρεία αλλά και της παροχής νέων δυνατοτήτων σε ασθενείς δυπρόσιτων περιοχών. Μέχρι στιγμής πάντως τα πρώτα δείγματα ψηφιακής ιατρικής στη Γερμανία, αν και λίγα, αφήνουν θετικές εντυπώσεις. Ένα επιτυχημένο μοντέλο τηλεϊατρικής μέσω βιντεοκλήσης εφαρμόζεται στη Βάδη Βυρτεμβέργη.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα «Docdirect», ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τους θεράποντες ιατρούς. Σε συγκεκριμένες ώρες οι γιατροί μπορούν μέσω βίντεο να ελέγξουν την πορεία της θεραπείας ασθενών που ήδη γνωρίζουν και παρακολουθούν ιατρικά. Μια τέτοια παρακολούθηση μπορεί να εφαρμοστεί π.χ. στην περίπτωση θεραπείας δερματοπαθειών ή τραυμάτων. Αντίστοιχες δυνατότητες παρέχονται στη Γερμανία ήδη από το 2017 για συγκεκριμένες όμως ασθένειες και μόνο από ορισμένες ιατρικές ειδικότητες.

Όπως σημειώνει ο Φρανκ Ούλριχ Μοντμόγκερι, οι κανόνες θα πρέπει όμως να παραμείνουν αυστηροί, ενώ αν τελικά οι ιατρικοί σύλλογοι της Γερμανίας δώσουν συνολικά το πράσινο φως για την επέκταση προγραμματών ψηφιακής ιατρικής τότε θα πρέπει να αλλάξουν οι σχετικοί κανόνες ιατρικού δικαίου τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων. Ωστόσο, όπως εκτιμούν ειδικοί, η ψηφιοποίηση της ιατρικής δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται «πανάκεια» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του γερμανικού συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τον Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Οργάνωσης Προστασίας των Καταναλωτών, ακόμη και στις απομακρυμένες περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη γιατρών η προσφυγή στα ψηφιακά μέσα και τις βιντεοκλήσεις θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαθιστά πλήρως την παρουσία φυσικού γιατρού. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και το Γερμανικό Ίδρυμα Προστασίας των Ασθενών, ενώ πολλοί γιατροί επιμένουν ότι ο φυσικός γιατρός δεν μπορεί να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από τον ψηφιακό χάριν ταχύτητας και ευκολίας.

Σάσα Μέιερ, Κάτριν Τσάις, dpa / Δ. Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle