Skip to main content

Τι σηματοδοτεί η πρόσκληση της Μέρκελ στον Μητσοτάκη

O νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε πρόταση από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, για να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Η είδηση που θα σας αναφέρουμε παρακάτω θα απασχολήσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε πρόταση από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για να επισκεφθεί το Βερολίνο. Εννοείται ότι την αποδέχθηκε. Μένει τώρα να συμφωνηθεί η ημερομηνία, αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει. Και κάπως έτσι, θα αρχίσει να συντελείται – λένε όσοι ασχολούνται με την πολιτική σημειολογία – η μετάβαση από την μία εποχή (Τσίπρα) στην άλλη (Μητσοτάκης).

Ηδη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις μετακινήσεις που σημειώνονται υπογείως, γεγονός που τους προκαλεί νευρικότητα, καθώς, γεγονός αποτελεί ότι έως τώρα δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική λύση στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αξιόπιστο επίπεδο. Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

Αυτό προκύπτει επίσης και από τον τρόπο με τον οποίο έχει αρχίσει να πολιτεύεται και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσοι παρακολούθησαν την τελευταία «μάχη» στη Βουλή, το περασμένο Σάββατο, διαπίστωσαν ότι έχουν να κάνουν με έναν εμφανώς πιο «λυμένο Κυριάκο» και έναν πιο «προσεκτικό» απέναντι του Αλέξη. Το γεγονός μάλιστα ότι μάλλον βεβιασμένα επιστρατεύτηκε και ένα «σκάνδαλο» (σχετικά με την λίστα Μπόργιανς που δεν αποδέχτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά), που αργότερα κατέπεσε σχετικά εύκολα – σε λίγες ώρες – μαρτυρά και τον εκνευρισμό που επικρατεί στο Μαξίμου, σχετικά με τις διαφαινόμενες αλλαγές που διαγράφονται στον πολιτικό ορίζοντα.