Skip to main content

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποκήρυξε την Ελλάδα

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υπερέβη εαυτόν, λέγοντας πως οι Κύπριοι πρέπει να αποκόψουν «τον ομφάλιο λώρο με τις "μητέρες πατρίδες"».

Τραγική η δήλωση του κ. N. Αναστασιάδη, ο οποίος επιθυμεί όπως οι Κύπριοι αποκόψουν «τον ομφάλιο λώρο με τις "μητέρες πατρίδες"». Συγκεκριμένως, ο Κύπριος Πρόεδρος σε ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως διαχρονικά ήταν επιζήμιος.

Αναφέρθηκε στα λάθη όλων που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου. Παραλλήλως, σημείωσε, τον χείριστο ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν αρχικώς, σε έναν περιορισμένο βαθμό, οι μητέρες πατρίδες, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να «αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με την όποια άλλη πατρίδα».

Σύμπας ο κυπριακός πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος -πλην ΑΚΕΛ- επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας πως με τις δηλώσεις του εξίσωσε τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας. Εκτός των άλλων, ο ρόλος της Τουρκίας θεωρείται από τον κ. Αναστασιάδη είναι «σε περιορισμένο βαθμό».

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπερέβη εαυτόν. Τα έλεγε αυτά και ο κ. Χριστόφιας, αλλά ήσαν σύμφωνα με την κομμουνιστική του αντίληψη, ότι «οι Πατρίδες είναι δημιούργημα των καπιταλιστών». Να όμως που τα λέει και ο κεντροδεξιός κ. Αναστασιάδης, ένθερμος οπαδός του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, και ο οποίος υπέγραψε Συμφωνία με εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, ότι η ΚυπριακήΔημοκρατία και τα παρανόμως Κατεχόμενα εδάφη από τους Τούρκους «αποτελούν δύο ισότιμα μέρη».

Ίσως κάποιοι από τους αναγνώστες να απορούσαν επειδή ήμουν εξ αρχής αρνητικός με την αναρρίχηση του κ. Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο της Κύπρο. Τώρα θα με δικαιώνουν υποθέτω. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος ότι περισσότερο από 13 χρόνια υπήρχε ως αρχηγός του ΔΗΣΥ, με επανειλημμένες αποτυχίες χωρίς να παραιτηθεί, αλλά και χωρίς να το απαιτήσουν τα κύρια στελέχη του κόμματος. Έπρεπε να γίνει Πρόεδρος την κατάλληλη ώρα, για να υπογράψει ένα νέο Σχέδιο Ανάν.

Αντί να καταγράψω τα συναισθήματα που με διακατέχουν με αυτήν την εξέλιξη, που έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, ότι Κύπριοι και Ελλαδίτες έχουν απλώς κοινό σημείο την γλώσσα και κάποια πολιτιστικά στοιχεία, παραθέτω αποσπάσματα από άρθρο του Λάζαρου Μαύρου στην εφημερίδα "Σημερινή" της Λευκωσίας, με τίτλο "Αποκηρύξας την Μητέρα Ελλάδα":

«Αποκήρυξε, λοιπόν, και τη Μητέρα Ελλάδα, οψίμως ουραγός του Χριστόφια, ο εκλεγμένος από εσέ, «δυστυχισμένε μου λαέ καλέ κι ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε», νυν -δυστυχώς, δυστυχέστατα- ακόμη πιο επικίνδυνος ΠτΔ, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

» Τρέφει την μοιραία, για τον ίδιο, ψευδαίσθηση, ο διαπρέψας σε υποταγές με το επινοηθέν «πιστόλι εις τον κρόταφο» ανήρ ότι: Χαριεντιζόμενος με καφέδες, ζιβανίες και θεατρικές παραστάσεις μετά του κ. Ακιντζί, (…) δύναται κιόλας να επιτύχει αίφνης και την αποκοπή του Ομφάλιου Λώρου των Ελλήνων Κυπρίων, με τον ανέκαθεν κι εσαεί πυρήνα της ύπαρξής τους. Της ύπαρξης του απ’ αιώνων Ελληνισμού στην Κύπρο: Την έννοια και την κυπριακή ταυτοπροσωπία της Μητέρας Ελλάδας…

» Νομίζει, ίσως, ότι ο Ομφάλιος Λώρος των Πανελλήνων είναι κάτι σαν τις… καταθέσεις στις τράπεζες. Τις οποίες, με προσταγές των Γιουρογκρούπων κι αφού πρώτα ισχυρίστηκε ότι «εφάτσσισεν τζιαι τα σιέρκα του πά’ στο τραπέζι», τις «κατακούρεψε»... Πιθανόν να νομίζει ότι μπορεί να ξεριζώσει και τις… ελιές τζιαι τερατσιές που πα’ στον ρότσον τους…

» Εμφανώς χαιρέκακα οι εκ της εποχής του «ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν» επιτελείς και θαυμαστές του, απολαμβάνουν να διαλαλούν και τη… σιγουριά τους ότι η οικονομική καταστροφή που υπέστη ο λαός, συν η οικονομική καταστροφή που υφίσταται το ελλα-δικό μας κράτος, θα εξαναγκάσουν την πλειοψηφία, γονατισμένη πλέον, ν’ αποκηρύξει το ΟΧΙ του 2004 και να υποταχθεί, επιτέλους, στη «λύση» εξάλειψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κι επιβολής του Διζωνικού Συνεταιρισμού Δύο Ίσου Καθεστώτος Συνιστώντων Κρατών, Ισότιμης Επί Παντός κι Εφ’ Όλης της Κύπρου Τουρκικής Συγκυριαρχίας.

» (…) Χωρίς τον ξενοδόχο, όμως, λογαριάζουν λαό: «Λογαριάσατε λάθος με τον νου σας εμπόροι. Δεν μετριέται πατρίδα, λευτεριά με τον πήχη. Τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι, εμείς είμαστε Κύπρος, εμείς είμαστε Ελλάδα»…

Ο Μακεδών