Skip to main content

Ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος αποχαιρετά την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Ο Αρ. Θωμόπουλος εξηγεί τη θέση του για τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και βάζει σε ρεαλιστική βάση το θέμα της προσέλκυση Τούρκων τουριστών.

Ο Aριστοτέλης Θωμόπουλος, 24 χρόνια στη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και για 5 θητείες πρόεδρος, μεθαύριο κλείνει 15 χρόνια στη διοίκηση της Ε.Ξ.Θ., δηλώνει αποφασισμένος να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της Τετάρτης, ενώ για μια φορά ακόμη, «πριν γίνει πολίτης», τονίζει ότι « η πόλη  χρειάζεται έντονη προβολή και προώθηση αλλά από ένα τεχνοκρατικό όργανο», προσθέτοντας ότι «ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης πρέπει να λειτουργήσει έξω από πολιτικά πρόσωπα».

Σε μία συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Θωμόπουλος, ένας επιχειρηματίας του τουρισμού του οποίου η παρουσία είχε γίνει ταυτόσημη σχεδόν με την Ε.Ξ.Θ., έδωσε κάποια ελπιδοφόρα στοιχεία για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης, αλλά και αρκετή τροφή για σκέψη, να μας συνοδεύει με την αποχώρησή του από την Ένωση.

Σε αυτή την συνάντηση μίλησε για την πορεία της χρονιάς, που στην πρώτο πεντάμηνο του 2017 εμφανίζει αύξηση 4% τις πληρότητες των μονάδων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 65%.

Οι πληρότητες αυτές, είπε, καθιστούν τις μονάδες βιώσιμες αλλά οι τιμές που χρεώνουν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι χαμηλές και θα πρέπει να αυξηθούν κατά 20%-25%, για να μπορεί μία επιχείρηση να σταθεί σήμερα αλλά και να επενδύσει για το αύριο.

«Η Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο χώρας, έχει καλής ποιότητας ξενοδοχειακό δυναμικό» είπε ο κ. Θωμόπουλος, αλλά επειδή δεν έχει τουρισμό υψηλότερων εισοδημάτων, οι τιμές των ξενοδοχείων είναι χαμηλές. «Στη Θεσσαλονίκη δύσκολα βλέπεις τριψήφια νούμερα στα ξενοδοχεία, όπως στην Αθήνα», τονίζοντας ότι η μέση τιμή ενός δίκλινου είναι από τον συνυπολογισμό των πωλήσεων σε ιδιώτες αλλά και μέσω tour operators  αλλά και τις ηλεκτρονικές κρατήσεις μέσω τρίτων, που το λιγότερο παίρνουν 20% προμήθεια, όπως στην περίπτωση του booking (σ.σ το ποσοστό αυτό ισχύει για νέους πελάτες).

Σήμερα, όλοι οι υψηλών απαιτήσεων και «προδιαγραφών» πελάτες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, «δεν γεμίζουν ούτε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο», τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ.
Οι επισκέπτες – τουρίστες ή επαγγελματίες- χαμηλών εισοδημάτων, αναγκάζουν τα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών (14 πεντάστερα και 18 τετράστερα) να «σκουπίζουν την πελατεία από τις χαμηλές κατηγορίες», υποστήριξε ο κ. Θωμόπουλος.

Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα του κλάδου, ξενοδοχειακού και τουριστικού ευρύτερα.
«Ναι», δήλωσε, η ανοικτή, εξωστρεφής, πολιτική Μπουτάρη, βοήθησε στο να καλλιεργηθεί φιλικό κλίμα και να προσελκυσθούν Τούρκοι τουρίστες, αλλά, υποστήριξε ο κ. Θωμόπουλος, αυτό που τελικώς μετράει, είναι οι χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων, τιμές που φτάνουν ως τα 28-30 ευρώ το δίκλινο σε υψηλής κατηγορίας μονάδες.

Όπως είπε ο κ. Θωμόπουλος, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους Τούρκους που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016, βάσει επισήμων στοιχείων, από το 1,1 εκατομμύριο των Τούρκων που ήρθαν στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη έγιναν μόλις 80.000 διανυκτερεύσεις από Τούρκους, που σημαίνει ότι οι αφίξεις ήταν περί τις 40.000 ( ανά άτομο δύο διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο).

Ο απερχόμενος πρόεδρος της  Ε.Ξ.Θ. τόνισε ότι η υπόθεση της προβολής της Θεσσαλονίκης ως προορισμού δεν είναι υπόθεση της Ένωσης Ξενοδόχων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές.

«Οι τουρίστες που έρχονται στην πόλη θέλουν να κάνουν και shopping. Πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, χωρίς δογματισμούς. Δεν πρέπει αναγκαστικά  να είναι ανοικτή η αγορά 52 Κυριακές το χρόνο, αλλά όχι και να υπάρχει άρνηση για λειτουργία», πρόσθεσε.

Η συζήτηση έφερε το θέμα στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι μέλος η Ε.Ξ.Θ. αλλά από το 2011 δεν καταβάλλει συνδρομές.
«Δεν πληρώνουμε γιατί δεν συμφωνούμε με τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Η λειτουργία του είναι προβληματική», είπε ο κ. Θωμόπουλος που σημειωτέον διετέλεσε για ένα μικρό διάστημα και πρόεδρος (από τον Ιούλιο του 2010 έως αρχές Ιανουαρίου 2011).

Μάλιστα, με την εκλογή Μπουτάρη στο Δήμο, το φθινόπωρο του 2010, ο κ. Θωμόπουλος, όπως υπογράμμισε, του είχε προτείνει να αναλάβει πρόεδρος του Ο.Τ.Θ., γιατί σαν «ασύστολος τουριστικολόγος» θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος για την πόλη, παρότι στη συνέχεια φάνηκε ότι δεν ήταν πρόθυμος να ακούει τους ανθρώπους του κλάδου.

Τα προβλήματα, πρόσθεσε, συνοδεύουν τον Ο.Τ.Θ. από το ξεκίνημά του. «Τόσα χρόνια δεν έχει κάνει ένα marketing plan, δεν καταθέτει προϋπολογισμό. Οι πολιτικοί δεν πονάνε τα χρήματα που δαπανώνται», οι ξενοδόχοι, αντιθέτως, ειδικά σε καιρό κρίσης, θέλουν να πιάνουν τόπο και το ευρώ που δαπανούν.

Εξηγώντας την θέση για τον Οργανισμό ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση εκπρόσωποι φορέων, πολιτικά πρόσωπα, να μετέχουν στο δ.σ. του Ο.Τ.Θ. αλλά χωρίς αυτά να έχουν την ευθύνη του management. Μάλιστα, σαν παράδειγμα προς μίμηση, ανέφερε την περίπτωση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

Συνδέοντας τη στάση της Ε.Ξ.Θ. σε ό,τι αφορά στον Ο.Τ.Θ., υπογράμμισε ότι παραδίδει την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με ιδιόκτητα γραφεία, την μόνη Ένωση που πραγματοποιεί συστηματικά έρευνες και διαθέτει στατιστικά στοιχεία  και, η οποία, σε συνεργασία με την MKG, από τον Ιούλιο του 2016 έχει θέσει σε μηνιαία λειτουργία Παρατηρητήριο, το οποίο για τους εγγραφέντες από τον Ιανουάριο του 2017 ενημερώνεται σε ημερήσια βάση.

Ο κ. Θωμόπουλος, όπως είπε, αφήνει την Ένωση σε μία περίοδο που γενικότερα οι συλλογικοί φορείς δείχνουν αδύναμοι, καθώς μάλλον «επτά άτομα θα είναι υποψήφια στις εκλογές και για τις επτά θέσεις του διοικητικού συμβουλίου».

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανότερος διεκδικητής της προεδρίας της Ε.Ξ.Θ., φέρεται να είναι ο νυν γενικός γραμματέας κ. Ανδρέας Μανδρίνος.