Skip to main content

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή

Η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή για την ανθρώπινη υγεία παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά την κατακόρυφη αύξηση που είχαν παρουσιάσει το 2006, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανι
Η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή για την ανθρώπινη υγεία παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά την κατακόρυφη αύξηση που είχαν παρουσιάσει το 2006, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα, 21 ανθρώπινα κρούσματα του ιού Η5Ν1 έχουν αναφερθεί, τα επτά από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

«Τα 16 κρούσματα αναφέρθηκαν στην Αίγυπτο, πέντε από τα οποία ήταν θανατηφόρα, τέσσερα στο Βιετνάμ, από τα οποία το ένα θανατηφόρο και ένα θανατηφόρο κρούσμα στην Ινδονησία», ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μανίλα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Καμπότζη, η Ινδία, το Ισραήλ, η Μιανμάρ, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν αναφέρει έξαρση της νόσου σε πτηνοτροφεία ή σε άγρια πτηνά.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι η παρουσία του Η5Ν1 αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να μολυνθούν μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα πτηνά.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ο ιός να ενωθεί με έναν άλλο ιό της γρίπης και να αποτελέσουν ένα εντελώς νέο στέλεχος.

Ο διεθνής οργανισμός απηύθυνε έκκληση για τη λήψη μέτρων προστασίας των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πτηνά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη τα αγροκτήματα και τα πτηνοτροφεία να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τυχόν θανάτους ή κρούσματα της νόσου.

Το 2006, ο ΠΟΥ κατέγραψε 115 ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών και 79 θανάτους. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί από τότε με 73 κρούσματα και 32 θανάτους να έχουν αναφερθεί πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ