Skip to main content

Τον Σεπτέμβριο προκηρύσσεται η παραχώρηση της «Εγνατία Οδός»

Στο επόμενο 15νθημερο επιλέγονται οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης.Τι λέει στη Voria ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός» για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Τρέχουν πλέον οι διαδικασίες για την παραχώρηση του άξονα της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων της. Στο επόμενο 15νθήμερο θα έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι - νομικός, τεχνικός και οικονομικός- αποκρατικοποίησης και τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει η δημοσίευση της διακήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς παραχωρησιούχους.

Τα παραπάνω είπε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές στα γραφεία της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη. Ας σημειωθεί ότι την ώρα της επίσκεψης Πιτσιόρλα οι εργαζόμενοι έκαναν συμβολική στάση εργασίας καθώς είναι γνωστό ότι εναντιώνονται στην παραχώρηση.

Στη σύσκεψη ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι από πλευράς ιδιωτών, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας ότι το θέμα της Εγνατίας Οδού θα είναι από τα πρώτα που θα συζητηθούν με τους δανειστές στην επόμενη αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ε.Ο.Α.Ε. κ. Απόστολος Αντωνούδης, ο κ. Πιτσιόρλας ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρείας να κλείσει το ανοικτό θέμα που υπάρχει με την Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με το ομολογιακό δάνειο, θέμα που έχει οδηγήσει τις δύο πλευρές στα δικαστήρια. Η διαπραγμάτευση αυτή έχει αρχίσει με στόχο το μηδενισμό του επιπλέον επιτοκίου που είχε επιβληθεί από την Τράπεζα.

Το άλλο θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της εφαρμογής της ΚΥΑ Χρυσοχοΐδη του 2014, με την κατασκευή επιπλέον τριών σταθμών διοδίων και ακόμη ενός, πιλοτικού αναλογικού, στην Παμβώτιδα.

Κατά τη συζήτηση και η διοίκηση της Ε.Ο.Α.Ε. έθεσε ζητήματα που αφορούν στην επόμενη, μετά την παραχώρηση, ημέρα της εταιρείας. Τονίσθηκε ότι στο πλαίσιο της παραχώρησης η Εγνατία διεκδικεί να αναλάβει την εποπτεία και τον έλεγχο του παραχωρησιούχου. Ο κ. Πιτσιόρλας υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.

Η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Αντωνούδης, προσπαθεί να εξασφαλίσει έργα για την μετά την παραχώρηση εποχή, είτε με την ανάληψη νέων έργων είτε με τη διεύρυνση του αντικειμένου της. Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται το Παρατηρητήριο, η διαλειτουργικότητα των αυτοκινητοδρόμων αλλά και η οδική ασφάλεια.

Για αυτά τα νέα έργα και στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, καθοριστική θα είναι η συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών.

Ειδικά για την οδική ασφάλεια, η ΕΟΑΕ έχει μελετήσει το θέμα και πραγματοποιεί επαφές με Περιφέρειες προκειμένου, με outsourcing, να αναλάβει έργα. Συμπληρώνοντας ο κ. Αντωνούδης είπε ότι η εταιρεία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των οδικών δικτύων, υπηρεσίες που ενδιαφέρουν Περιφέρειες που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό. Ήδη ο πρόεδρος της Ε.Ο.Α.Ε. είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Περιφερειών Δυτ. Ελλάδας, Αν. Μακεδονίας- Θράκης, όπως και Κρήτης, ενώ συναντήσεις θα γίνουν στο επόμενο διάστημα και με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.