Skip to main content

Ο παράγων Βλαζάκη και οι φράχτες των γειτονικών κρατών

Τα μεγάλα και πολλά συμφέροντα στο Κουρδιστάν, οι απειλές της Άγκυρας, η κατάσταση στην Καταλονία και η θέση των Podemos.

Από το 2014, αν όχι νωρίτερα, το Ίδρυμα George Soros, χρηματοδοτεί οργανώσεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αυτό είχε αποκαλύψει η εφημερίδα La Vangardia, ήδη από πέρσι, το 2016. Υπέρ της απόσχισης τάχθηκαν και οι Podemos.

Ήρεμα «σύντροφοι» στην Ελλάδα. Προσοχή με την Καταλονία, μήπως και το βρούμε στο σπίτι μας. Πώς θα αντιμετωπίζαμε εμείς παρόμοια κατάσταση; Μπορεί συναισθηματικά να βρίσκεται κάποιος στο πλευρό των Καταλανών, αλλά να μη ξεχνάμε ότι αυτοί που απεργάζονται την εξασθένιση των κρατών, μπορούν να βρουν πολλούς γενίτσαρους σε κάθε χώρα. Και πολλούς αφελείς.

Η Βλαζάκη έγινε εφιάλτης του Τσίπρα, όχι μόνο για το Ελληνικό, αλλά και την Cosco, και τις Σκουριές και το ΕΣΠΑ και την Αμφίπολη… Ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να πείσει την γραμματέα του Υπουργείου που τοποθέτησε ο Ξυδάκης. Σκέψου επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του.

Μήπως είναι ευκαιρία να μας πει η Βλαζάκη τι συμβαίνει και με την Αμφίπολη; Μαζί με τον Ξυδάκη είχαν πει τα μύρια όσα, επειδή ο θόρυβος για το Μνημείο έγινε επί εποχής Ν.Δ. Θα αποστομώσει η γραμματέας όσους νομίζουν πως υπάρχουν ιδεοληπτικοί λόγοι και εγκαταλείφθηκε ουσιαστικά η ανασκαφή σε ένα έργο από το οποίο θα κέρδιζαν πολλά οι Έλληνες και η Ελλάδα, και θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας;

Η Τουρκία ολοκληρώνει σύντομα την κατασκευή του φράκτη στα συροτουρκικά σύνορα. Όλες οι χώρες γύρω μας κατασκεύασαν φράκτες για να προστατεύσουν τον τόπο τους. Τα σοβαρά κράτη έτσι κάνουν. Εάν υπάρχει θέληση για κάτι υπάρχει και τρόπος. Και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνει για να πέσει ο όποιος φράχτης απέμεινε στα σύνορα με την Τουρκία… Αντί να τον ενισχύουμε κάθε μέρα…

Μεγάλα και πολλά τα συμφέροντα στο Κουρδιστάν. Η Ρωσία υπέγραψε τον Φεβρουάριο συμφωνία να αγοράσει το πετρέλαιο του Μπαρζανί στην περίπτωση μποϋκοτάζ από την Τουρκία, μια συμφωνία σε πρώτη φάση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Στις 2 Ιουνίου νέα συμφωνία με την ρωσική Rosneft, για πώληση των κουρδικών πετρελαίων στην Ρωσία για τα επόμενα 20 χρόνια.

Και στις 18 Σεπτεμβρίου, λίγες δηλαδή μέρες πριν από το δημοψήφισμα και οι απειλές της Άγκυρας είχαν κορυφωθεί, υπογράφεται νέα συμφωνία μεταξύ των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την Ρωσία, αυτή την φορά για το φυσικό αέριο των κουρδικών επαρχιών ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Η αμερικανική πρεσβεία παρέδωσε στο υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας πέντε μηχανάκια, για την συνοριακή Αστυνομία, να επιτηρεί σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία των συνόρων. Και γι’ αυτά τα πέντε μηχανάκια, λίγων χιλιάδων δολαρίων, στην τελετή παράδοσης βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Τζες Μπέιλι. Αν ήσαν 50 τα μηχανάκια, θα παρευρισκόταν όλη η αλβανική κυβέρνηση;

Έγραψε ο Ουίλιαμ Έλλιοτ: «Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία έχει αίμα ελληνικό και λατινικό. Δεν είναι δύο συστήματα κυκλοφορίας διαφορετικά, αλλά ένα. Γιατί μέσα από τη Ρώμη μπορεί να βρει κανείς την ελληνική μας καταγωγή».