Skip to main content

Ο παράγων Σουλτς δεν έφερε την ανατροπή

Η εντυπωσιακή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γερμανών σχολιαστών,

Το περιοδικό Der Spiegel συμπεραίνει ότι «η Xριστιανική Ένωση μπορεί να κερδίζει ακόμη εκλογές ενώ ο Μάρτιν Σουλτς δεν έχει μαγικές δυνάμεις. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μετά την ξεκάθαρη εκλογική επιτυχία στο Ζάαρ. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια δύσκολη μάχη».

«Θρίαμβος της CDU στο Ζάαρ!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild, η οποία σχολιάζει: «Σαφής νίκη για την CDU. Πλήγμα για το SPD στις εκλογές του Ζάαρ. Η νυν πρωθυπουργός Κραμπ-Καρενμπάουερ πέτυχε μεγάλη αύξηση των ποσοστών της ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες ο παράγων Σουλτς δεν βοήθησε».

Περί αλλαγής κλίματος

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «σε μια δημοκρατία δεν μετρά ο σαματάς που κάνεις, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και για το SPD, αυτό δεν ήταν τόσο ηχηρό στο Ζάαρ. Στις δημοσκοπήσεις ο ενθουσιασμός για τον Σουλτς είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που αποτυπώθηκε στις κάλπες».

Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Αντί να επιβεβαιώσει την πολυσυζητημένη αλλαγή κλίματος που υποτίθεται ότι έχει συμπαρασύρει όλη τη Γερμανία, το Ζάαρ ψήφισε απλά υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ηττημένοι είναι κυρίως δυο άνδρες, οι οποίοι δεν ήταν μεν υποψήφιοι, αλλά υποτίθεται ότι είχαν μαγικές δυνάμεις: ο διακηρυγμένος από το SPD μεσσίας Μάρτιν Σουλτς και ο μίνι-Σουλτς της FDP, Κρίστιαν Λίντνερ».

Στους Χριστιανοδημοκράτες επικεντρώνει το σχόλιο της Hannoversche Allgemeine Zeitung: «Η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην αξιολογήσει λάθος το αποτέλεσμα του Ζάαρ. Ναι, είναι μια καλή αρχή για την CDU στην έναρξη της σούπερ εκλογικής χρονιάς. Ωστόσο τίποτα περισσότερο».

Με την ανάγνωση αυτή συμφωνεί και η Rheinpfalz: «Όχι, οι εκλογές αυτές δεν ήταν τεστ ούτε ενόψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών, ούτε ενόψει των ομοσπονδιακών. Και αυτό διότι υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στο Ζάαρ, όπως είναι η σε όλους δημοφιλής πρωθυπουργός, η ασυνήθιστα δυνατή πολιτικά Αριστερά και η ασυνήθιστα αδύναμοι Πράσινοι».

Η CDU δεν πρέπει να επαναπαύεται

Η Nürnberger Nachrichten σχολιάζει ότι «(…) οι Σοσιαλδημοκράτες βιώνουν μεν το τέλος μιας εν μέρει σουρεαλιστικής ανοδικής πορείας λόγω Σουλτς. (…) Ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες όμως θα πρέπει να επαναπαύονται. Διότι ούτε στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, ούτε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (κρατίδια όπου πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στις 7 και 14 Μαΐου αντίστοιχα) η CDU δεν διαθέτει εκείνους τους δημοφιλείς πολιτικούς που να μπορούν να απειλήσουν την εκεί πρωτοκαθεδρία των Σοσιαλδημοκρατών».

Η αυστριακή Der Standard προχωρά, τέλος, στην εξής αποτίμηση: «Μπορεί με την εμφάνισή του στην εγχώρια πολιτική σκηνή ο Σουλτς να αναπτέρωσε τις ελπίδες του SPD (…) ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Στις δημοσκοπήσεις Χριστιανική Ένωση και SPD βρίσκονται πλέον πολύ κοντά. Ωστόσο πρόκειται για δημοσκοπήσεις και όχι για εκλογικά αποτελέσματα. Μεταξύ των δυο υπάρχει διαφορά, όπως κατέδειξε και το Ζάαρ».

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsce Welle