Skip to main content

Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει σε γυναίκες ιστορικό δικαίωμα ψήφου

Στο παρελθόν οι γυναίκες μπορούσαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση μόνο ως παρατηρήτριες

Ο Πάπας θα επιτρέψει για πρώτη φορά σε γυναίκες να ψηφίσουν σε μια σημαντική παγκόσμια συνάντηση επισκόπων τον Οκτώβριο, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως ιστορική.

Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα δώσουν σε πέντε μοναχές το δικαίωμα ψήφου στη σύνοδο, που έχει εισηγητικό ρόλο.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες μπορούσαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση μόνο ως παρατηρήτριες.

Σύμφωνα με το BBC, οι άνδρες θα εξακολουθήσουν να δίνουν την πλειοψηφία των ψήφων στη συγκεκριμένη σύνοδο.

Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται μια σημαντική μετακίνηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία κυριαρχείται από άντρες για αιώνες.

Η Διάσκεψη Χειροτονίας Γυναικών που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία συνηγορεί υπέρ των γυναικών ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «σημαντική ρωγμή στην οροφή».

«Για χρόνια οι εκπρόσωποι και οι επίσκοποι του Βατικανού αντιστέκονταν, μεταβάλλοντας τις θέσεις τους σε κάθε σύνοδο στο ερώτημα γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίσουν», έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Η ανομολόγητη αιτία ήταν πάντα ο σεξισμός».

«Στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε η σύνοδος να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού».

Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι τα δικαιώματα ψήφου θα επεκταθούν επίσης σε 70 επιλεγμένους λαϊκούς.

Ο Πάπας εξέφρασε την ελπίδα οι μισές από αυτές τις ψήφους να είναι από γυναίκες και νέους.

Ο Κρίστοφερ Λαμπ, ανταποκριτής του Βατικανού για το καθολικό ειδησεογραφικό έντυπο The Tablet, είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service ότι οι αλλαγές ήταν «πολύ σημαντικές» για το μέλλον της Εκκλησίας.

Ο κ. Λαμπ προέβλεψε ότι ο Πάπας θα αντιμετωπίσει «σημαντική αντίσταση» από ορισμένα μέρη της Εκκλησίας σχετικά με αυτήν την τελευταία απόφαση.