Skip to main content

Πάγωσε η Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης - Σε ποια προϊόντα ανέβηκαν οι τιμές

Πάγωσε για μία ολόκληρη εβδομάδα η Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, ανύπαρκτη ως εχθές η ζήτηση. Στα περισσότερα προϊόντα δεν ανέβηκαν οι τιμές.

"Νεκρή" για μία εβδομάδα ήταν η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, αφού με το κλείσιμο, την προηγούμενη Πέμπτη και παραμονή των Φώτων, μπήκε ως και εχθές, Τετάρτη, στη βαθιά κατάψυξη λόγω καιρικών συνθηκών και απουσίας ζήτησης.

Οι τιμές από προχθές Τρίτη μέχρι και σήμερα είναι στα επίπεδα που βρίσκονταν προ των Φώτων με εξαίρεση τις "πρασινάδες" που καλλιεργούνται υπαίθρια και έπαθαν καταστροφή με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων ΚΑΘ κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης.

"Η καταστροφή σε πράσινες σαλάτες όπως για παράδειγμα στα μαρούλια και τους ζοχούς, αλλά και σε λαχανικά όπως τα σπανάκια και τα λάχανα, ήταν επόμενο να σπρώξουν τις τιμές υψηλά. Ειδικά τα μαρούλια, η σγουρή σαλάτα, έχει σήμερα ως και διπλάσια τιμή, δηλαδή ως και 2 ευρώ το κιλό, όταν πριν τα μεγάλα κρύα ήταν στο 1 ευρώ/κιλό και, την περίοδο της μεγάλης προσφοράς, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πουλιόταν μέχρι και 0,20 το κιλό", είπε ο κ. Χαραλαμπίδης προσθέτοντας όμως με έμφαση:

"Θέλω όμως να τονίσω ότι τα περισσότερα προϊόντα είναι ουσιαστικά στις ίδιες τιμές σε σύγκριση με τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας. Στα περισσότερα προϊόντα υπάρχει επάρκεια και άλλωστε με την απουσία ζήτησης, δεν μπορεί να υπάρξει άνοδος στις τιμές".

Να σημειωθεί ότι μετά τα Φώτα, υπήρξε απόλυτη νέκρα γιατί οι Λαϊκές Αγορές, το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου, δεν λειτούργησαν ενώ δεν λειτούργησαν και την Δευτέρα 9 του μηνός. Κανένας δεν έβγαινε να ψωνίσει φρούτα και λαχανικά και οι περισσότεροι καταναλωτές, που ήταν ενημερωμένοι για τον χιονιά, είχαν φροντίσει να κάνουν προμήθειες. Συνεπώς όταν πέφτει η λιανική και η ζήτηση, πέφτει και η κίνηση στην χονδρική.

Αυτές τις ημέρες των αρνητικών θερμοκρασιών, όλες οι επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς, παρότι πήραν προληπτικά προστατευτικά μέτρα, δεν απέφυγαν τις ζημιές στα προϊόντα τους, καθώς στους -10 και -11 βαθμούς παγώνουν και τα πορτοκάλια και οι πατάτες κι' όλα τα φρέσκα. Ωστόσο οι ζημιές ήταν περιορισμένες και όχι σε έκταση που να επηρεάσουν ανοδικά τις τιμές, με εξαίρεση τις "πρασινάδες", που σήμερα είναι σε πολύ μικρές ποσότητες στην Αγορά, η οποία επίσης έχει έλλειψη και σε τομάτες γιατί λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στην Κρήτη, "δεν γύρισαν σε κόκκινο" στα θερμοκήπια.

Ο κ. Χαραλαμπίδης είπε επίσης, ότι ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης από την Τρίτη νωρίς έριξε αλάτι στους χώρους της ΚΑΘ και δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα στην προσέγγιση μικρών και μεγαλύτερων οχημάτων.

"Όλες αυτές τις ημέρες, ουσιαστικά για μία εβδομάδα, είχαμε μηδενικούς τζίρους. Εκτιμώ ότι στις επόμενες 2-3 ημέρες θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία και οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί αυξημένη ζήτηση αλλά και αυξημένη προσφορά αφού θα είναι ευκολότερος ο εφοδιασμός των καταστημάτων. Θα έχουμε μία ισοσκελισμένη κατάσταση που δεν θα επιτρέψει άνοδο στις τιμές", προέβλεψε ο κ. Χαραμπίδης.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο μέρος φρούτων και λαχανικών, το 70%- 80%, είναι προϊόντα εσωτερικού με εξαίρεση τα είδη που ευδοκιμούν σε άλλες κλιματικές ζώνες(πχ μπανάνες)