Skip to main content

Today: Ο όμιλος που ξεκίνησε από τη Δελφών και κατεβαίνει στην Αθήνα

Από το 2003 και τη μικρή λιανική, στα 65 καταστήματα 15 χρόνια αργότερα - Η πρώτη έξοδος από τη Θεσσαλονίκη και το επικείμενο άνοιγμα στην πρωτεύουσα

Eν έτει 2003, το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας – πλέον – άνοιγε στην οδό Δελφών 12 της Θεσσαλονίκης. Η ονομασία αυτού ήταν Today Stores και ο επιχειρηματικός του προσανατολισμός καθοριζόταν από τη δραστηριοποίηση στον χώρο της μικρής λιανικής.

Οι δύο άνθρωποι που ξεκίνησαν την εταιρεία με πρώτο συνθετικό της ονομασίας της τη λέξη Today, ήταν η Χρυσάνθη Αθανασίου και ο Θανάσης Μπαμπάτσης. O Mπαμπάτσης, Σερραίος στην καταγωγή, είχε επιχειρηματικές καταβολές. Αν και με πορεία, εντελώς διαφορετική από τη δική του, ο πατέρας του είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη δεκαετία του ’60, λειτουργώντας περιοδεύοντα κινηματογράφο, ο οποίος τότε στα χωριά του νομού Σερρών για να μεταφέρει τη μαγεία της μεγάλης οθόνης στους ντόπιους.

Ο υιός Μπαμπάτσης από την πλευρά του, έβλεπε πίσω από τη φιλοσοφία των μικρών καταστημάτων γρήγορης εξυπηρέτησης και την είσοδο στην αγορά της εστίασης με βασική αρχή λειτουργίας το take away, ένα επιχειρηματικό σχήμα, ανταποκρινόμενο στους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας.
 
Η απόφαση για την ανάπτυξη του δικτύου μέσω franchise δεν άργησε να έρθει. Αυτό συνέβη, όταν το 2005 διπλαστιάστηκαν τα καταστήματα Today Stores, και ξεκίνησε παράλληλα η εξάπλωση της εταιρείας με την ένταξη των πρώτων δικαιοδόχων στο σχήμα της.

Η είσοδος του καφέ στις επιχειρήσεις Today



Το 2008 τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη ήταν πέντε και το 2010 είχαν πολλαπλασιαστεί σε δέκα. Το επιχειρηματικό ζεύγος Αθανασίου και Μπαμπάτση βλέποντας την ανταπόκριση που είχε στην πόλη το σχήμα των Today Stores, αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή – το 2011 – να εντάξει και ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα κατανάλωσης πανελλαδικά, τον καφέ, στα προσφερόμενα προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι ήδη η χώρα βρισκόταν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, πρόσθεσαν και ένα νέο εμπορικό σήμα κάτω από την ομπρέλα Today, δημιουργώντας τα Todaylicious. H ανταπόκριση για τα Todaylicious, τα οποία αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον καφέ, είναι σημαντική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2011 ανοίγουν ακόμα 11 καταστήματα με την ταμπέλα Todaylicious.

Η πρώτη έξοδος από τη Θεσσαλονίκη



To 2012 τα Todaylicious γίνονται συνολικά 21, ενώ για πρώτη φορά η πινακίδα τους με τα χαρακτηριστικά κόκκινα γράμματα βγαίνει και εκτός Θεσσαλονίκης. Το τρίτο εμπορικό σήμα ακολουθεί ένα χρόνο αργότερα, με τους δύο επιχειρηματίες πλέον να κάνουν ένα βήμα ακόμα. Σε αυτό συνδυάζουν τις δραστηριότητες των δύο προηγούμενων εγχειρημάτων τους. Συνενώνουν ουσιαστικά τη μικρή λιανική των Today Stores και την καφεστίαση των Todaylicious, δημιουργώντας τα  Τoday’s Delicious Stores, το οποίο εκτός από τα προϊόντα της μικρής λιανικής, πωλεί και ότι μπορεί να διαθέτει ένα κατάστημα εστίασης. To πρώτο κατάστημα με τη συγκεκριμένη ονομασία δημιουργείται στην Αντιγονίδων 1 στη Θεσσαλονίκη.

Με τη σειρά τους τα Today’s Delicious Stores επεκτείνονται. Το 2014 ήδη βρίσκονται εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στα Μουδανιά αλλά και στη Λάρισα.

Αυτό που ενισχύει τη δυναμική και των τριών εμπορικών σημάτων, είναι το γεγονός ότι και τα τρία λειτουργούν υπό το πρίσμα 24/7. Έπομένως, κάθε εν δυνάμει πελάτης τους, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθεί κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας ή του έτους.

Κονταροχτυπιούνται ο εσπρέσο με το φραπέ σε πωλήσεις

Σε επικοινωνία που είχε η Voria.gr με την εταιρεία, ζητήσαμε να μάθουμε εάν στην εποχή που κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ο εσπρέσο, συνεχίζει να υπάρχει ανταπόκριση για το στιγμιαίο καφέ. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι η κατανάλωση μοιράζεται ανάμεσα σε εσπρέσο και φραπέ. Ωστόσο η κατανάλωση του καθενός από τα δύο είδη καφέ εξαρτάται από την περιοχή δραστηριοποίησης στα καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, την προτίμηση που επιδεικνύουν οι Βορειοελλαδίτες για το στιγμιαίο καφέ.

Με 65 καταστήματα σε 14 πόλεις ετοιμάζεται για είσοδο στην πρωτεύουσα

Αυτή τη στιγμή, ήδη η αλυσίδα του ομίλου Today διατηρεί 65 καταστήματα συνολικά. Απασχολεί προσωπικό που υπολογίζεται σε περίπου 800 εργαζόμενους, και το εμπορικό της σήμα απαντάται σε 14 πόλεις πανελλαδικά. Σύμφωνα με την εταιρεία, περί τους 100.000 επισκέπτες περνούν σε καθημερινή βάση από τα καταστήματά της, είτε για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε είδη μικρής λιανικής και πρώτης ανάγκης, είτε για να πιουν τον καφέ τους.

Η επόμενη μέρα καταγράφει την εξάπλωση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύντομα – το πιθανότερο πριν  από το τέλος του καλοκαιριού - ο όμιλος Today, θα βρίσκεται και στην Αττική.

Επί του παρόντος δραστηριοποιείται, εκτός από την πόλη καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη (στην πόλη αλλά και σε Σίνδο, Περαία, Λαγκαδά, Θέρμη), και στην Κοζάνη, στα Νέα Μουδανιά, στην Κατερίνη, στη Νέα Καλλικράτεια, στην Καλλιθέα και στη Ρόδο.