Skip to main content

Ο Ολάντ κάλεσε Ρωσία - Ουκρανία να «ανέλθουν στο ύψος των περιστάσεων»

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε χθες τη Ρωσία και την Ουκρανία να «ανέλθουν στο ύψος των περιστάσεων», όπως αναφέρει μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελιζέ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του αρχηγού του γαλλικού κράτους με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Έπειτα από «μια νέα συνάντηση συμβούλων (η οποία) διεξήχθη την 6η Απριλίου στο Μινσκ, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα μέρη να ανέλθουν στο ύψος των περιστάσεων: η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διευθέτηση των πολιτικών ζητημάτων. Η αποστολή του ΟΑΣΕ η οποία επιτελεί ένα αξιοσημείωτο έργο είναι έτοιμη» να συμβάλλει, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Για τον Ολάντ, η θητεία του οποίου τερματίζεται σε έναν μήνα, «δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική λύση στο σχήμα της Νορμανδίας», την τετραμερή που είχε εγκαινιαστεί την 6η Ιουνίου 2014, στις τελετές για την επέτειο της συμμαχικής απόβασης, και στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία. Αυτό το σχήμα «διατηρεί την αξία του» και συνέβαλε να «αποφευχθούν παρεκτροπές που θα ήταν καταστροφικές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα μέρη και την καγκελάριο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους χωρίς διακοπή ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις του Μινσκ», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.

Παράλληλα, σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνδιάλεξη σημειώνεται ότι οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα πως το σχήμα της Νορμανδίας θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή και ο δεύτερος την 7η Μαΐου.