Skip to main content

Ο Ολάντ απέρριψε το αίτημα της Λεπέν να κλείσουν τα σύνορα

Κατηγορηματικά απέρριψε ο Γάλλος πρόεδρος το αίτημα της άκρας δεξιάς να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε "ζωτικής σημασίας" να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα της άκρας δεξιάς να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

"Οι κάτοικοι των χωρών αυτών (σ.σ. της Συρίας και του Ιράκ), κυρίως εκείνοι που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) βασανίζονται και φεύγουν. Είναι θύματα του ίδιου τρομοκρατικού συστήματος", υπογράμμισε ο Ολάντ.

"Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια αυτούς που δικαιούνται άσυλο αλλά να στείλει πίσω στις χώρες τους εκείνους που δεν το δικαιούνται", πρόσθεσε, στην ομιλία του ενώπιον και των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν είχε ζητήσει νωρίτερα "να σταματήσει αμέσως" η Γαλλία να δέχεται μετανάστες, επικαλούμενη το γεγονός ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός από τους δράστες, κοντά στον πτώμα του οποίου βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο, ταυτίζονται με εκείνα ενός άνδρα που είχε καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Λέρο.

Η φιλοξενία των μεταναστών, συνέχισε ο Φρ.Ολάντ στην ομιλία του, "απαιτεί - κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη σήμερα - μια αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων" της Ευρωπαϊκής Ένωση. "Αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της, τότε, και αυτό το βλέπουμε σήμερα μπροστά στα μάτια μας, θα επιστρέψουμε στα εθνικά σύνορα (...). Αυτό θα είναι η αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης", προειδοποίησε.

Η Γαλλία έχει υποδεχτεί μικρό ποσοστό από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει φέτος σε ευρωπαϊκό έδαφος όμως η Λεπέν κατήγγειλε μια "πλημμύρα μεταναστών", κάτι που αποτελεί τον βασικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας της ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Δεκεμβρίου.