Skip to main content

Ο Νότης Μηταράκης στο Άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα της διακίνησης ναρκωτικών

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λαγκόρνο της Ισπανίας.

Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα της διακίνησης ναρκωτικών και στην ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτόν. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης του διαλόγου και μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις εσωτερικής ασφάλειας για την ΕΕ, συνεπεία του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επισημάνθηκε η ανάγκη της συνέχισης ενός δομημένου διαλόγου στον τομέα της ασφάλειας, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής συνεργασίας με την Ουκρανία.  Ως γνωστόν, η ΕΕ αντέδρασε άμεσα και δυναμικά στην ουκρανική κρίση, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα κατά των κινδύνων ασφάλειας.

Συζητήθηκε, επίσης, η σημασία μιας ενισχυμένης συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπως η Μολδαβία, δεδομένης της κλίμακας των απειλών, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκε το θέμα της πρόσβασης των  Αρχών Επιβολής του Νόμου σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ψηφιακά δεδομένα για την αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης. Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου στη βάση του σεβασμού των προσωπικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.