Skip to main content

Ο νομπελίστας Στίγκλιτς σε συνάντηση στον Πόρο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιείται στον Πόρο η συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα στο πλαίσιο του Συμποσίου της
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, και με συντονιστή το νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, πραγματοποιείται, σήμερα στον Πόρο, συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης.

Κύριο θέμα συζήτησης της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης συνάντησης του G20 που έγινε στο Τορόντο, στις 26-27 Ιουνίου 2010 και τα επόμενα βήματα ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα γίνει στη Σεούλ, στις 11-12 Νοεμβρίου 2010.

Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 21-22 Ιουνίου 2010, συμφωνήθηκαν μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στους ηγέτες που συμμετείχαν στο G20. Μεταξύ άλλων έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για μια νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, για τη φορολόγηση του χρηματοοικονομικού τομέα και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα του Συμβουλίου υπογραμμίζεται ότι «η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία άρχισε τα τέλη του 2008, δεν έχει ακόμα τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρές ανισότητες στην παγκόσμια οικονομία και μεγάλη ανάγκη για μια καλά συντονισμένη οικονομική πολιτική μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου. Πρέπει να βρεθεί ένας πολιτικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των παγκόσμιων ανισοτήτων σε επίπεδο G20».

Το Συμπόσιο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.