Skip to main content

Ο Νομάρχης Καρδίτσας για την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, ο νομάρχης της Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκος, στέλνει το μήνυμα του.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης, ο νομάρχης της Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκος, σε μηνυμά του τονίζει οτι, «η  σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο αποτελεί αναμφισβήτητα ημέρα προβληματισμού καθώς τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στην Ελλάδα, μια χώρα με λιγότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχουμε καταφέρει να έχουμε 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Αντιστοιχεί δηλαδή σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο Έλληνες. Το αυτοκίνητο συνέβαλε αναμφισβήτητα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των ανθρώπων. Οι συνέπειες όμως από την αυξανόμενη χρήση οχημάτων είναι καταστροφικές καθώς αποτελούν απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και για το περιβάλλον.

Ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την υποχρέωση μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφούν τα δεδομένα είναι να συνειδητοποιήσει  ο κάθε ένας από εμάς την ευθύνη του και αλλάξει τη νοοτροπία του και το δικό του τρόπο ζωής. Στις μεγάλες πόλεις συνίσταται η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά σε επαρχιακές πόλεις σαν την Καρδίτσα και τις άλλες πόλεις του νομού η λύση φαίνεται να είναι το περπάτημα και η χρήση του ποδήλατου.

Ειδικά στην Καρδίτσα το ποδήλατο αποτελεί πλέον και στοιχείο της ταυτότητάς μας καθώς η περιοχή προσφέρεται απρόσκοπτα για τη χρήση του. Είναι γνωστό ότι το ποδήλατο αποτελεί το βασικό  μεταφορικό μου μέσο, το οποίο χρησιμοποιώ καθημερινά σε όλες τις μετακινήσεις μου εντός της πόλης. Καταθέτοντας λοιπόν την προσωπική μου εμπειρία θα ήθελα να επισημάνω πως η χρήση του ποδηλάτου πέραν της συμβολής της στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο μετακίνησης με ευεργετικές επιδράσεις στην σωματική και ψυχική υγεία του χρήστη», καταλήγει ο κ. Αλεξάκος.