Skip to main content

Ο παλαιός πατριωτισμός και το... τρένο για τα Σκόπια

Η παραίτηση του Γκρούεφσκι, η αύξηση στους Τούρκους στρατιώτες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και τα κινέζικα κόλπα κατά της διαφθοράς

Ο Κυριάκος είναι κήρυκας του «νέου πατριωτισμού», μόνο που δεν είναι ευκρινές σε τι είναι αντίθετος με τον «παλαιό πατριωτισμό». Ποια είναι δηλαδή τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του νέου πατριώτη από τον παλαιό, τον παλαιοπατριώτη δηλαδή, ή παλιοπατριώτη, όπως λέγεται κοινώς.

Όσοι εκπλήσσονται με τον όρο "παλιοπατριώτης", ο Καλλισθένης πιστός στο εκπαιδευτικό έργο του, θυμίζει ότι με την επικράτηση του χριστιανισμού, ο πιστός της παλαιάς θρησκείας καλούνταν υποτιμητικά "παλαιός άνθρωπος", που για ευκολία ο λαός το συμπύκνωσε σε "παλιάνθρωπος" με υβριστική σημασία.

Έμεινε μέχρι σήμερα ο όρος, με την λήθη να σκεπάζει την αιτία της δημιουργίας του. Άρα, ο νέος πατριώτης, βρίσκεται απέναντι στον παλιοπατριώτη, στον παλαιό άνθρωπο - παλιάνθρωπο, τους οποίους ο Κυριάκος δεν θέλει στο προσωπικό του κόμμα που δημιουργεί.

«Η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι, στις Βρυξέλλες, είναι η κρίσιμη ημέρα για το λιώσιμο του πάγου στις συνομιλίες» Αθήνας-Σκοπίων, έγραψε σε δημοσίευμά της η σκοπιανή εφημερίδα Vesnik, προσθέτοντας η ίδια ότι «αυτό το τρένο δεν πρέπει να χαθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η "Μακεδονία" και η περιοχή θα βρεθούν αντιμέτωπες με μοιραία σενάρια».

Εν τω μεταξύ, μετά από 14 χρόνια ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου. Η παραίτηση παρουσιάστηκε ως ηθική πράξη και ευθύνη για την ήττα στις τελευταίες εκλογές και πρότεινε στα μέλη του κόμματος να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο για να εκλέξουν νέο επικεφαλής του κόμματος.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, υποστηρίζει ότι πολλοί Τούρκοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αυτοκτονίες. Σημειώνει όμως, ότι πολλές «αυτοκτονίες» Τούρκων στρατιωτών είναι ύποπτες και έχει υποστηριχτεί ότι οι άνδρες έχασαν τις ζωές τους μετά την άρνησή τους να υπακούσουν σε εντολές.

Πιστεύουν στη Ρωσία ότι βρήκαν ένα πρόσθετο στοιχείο για καταπολέμηση της διαφθοράς. Από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ ένας νόμος, το μαύρο Μητρώο προσώπων που έχουν απολυθεί από τον δημόσιο τομέα λόγω απώλειας εμπιστοσύνης. Θεωρούν ότι ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν στην μαύρη λίστα, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για τους δημόσιους υπαλλήλους να τηρούν τους νόμους.

Κάτι σαν τον Τειρεσία, τη μαύρη λίστα των τραπεζών, δηλαδή. Στην Κίνα όμως, τα πράγματα είναι πιο ζόρικα. Σε γιγαντοοθόνες, στις πόλεις, εμφανίζονται οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των… άτακτων.

Πόσο καιρό θα πιάνουν τόπο τα επικοινωνιακά τρυκ; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό υλικών και κοινωνικής στέρησης, το οποίο ισχύει για το ήμισυ περίπου του πληθυσμού, καταγράφηκε στη Ρουμανία (50%) και στη Βουλγαρία (48%), ακολουθούμενες από χώρες στις οποίες επλήγη ένα στα τρία άτομα: Ελλάδα (36%), Ουγγαρία (32%) και Λιθουανία (29%).

Αντίθετα, τα σκανδιναβικά κράτη μέλη και το Λουξεμβούργο ανέφεραν τα χαμηλότερα μερίδια υλικής και κοινωνικής στέρησης: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.

Αφιέρωμα στον Γαβρόγλου, από τον Richard Livingstone: «Από τους άλλους λαούς οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο μιας άριστης ζωής».