Skip to main content

Ο Μπουτάρης, ο Τσίπρας και το «χρίσμα» για τις εκλογές του 2019

Ασχέτως εάν το σενάριο περί ενδεχόμενης στήριξης του Μπουτάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 θα επιβεβαιωθεί ή όχι, καμία πλευρά δεν διαψεύδει

Γράφει ο Σαλονικιός

Το ερώτημα δεν είναι τωρινό: «Υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη στις δημοτικές εκλογές του 2019;». Τίθεται συχνά τους τελευταίους μήνες και επανέρχεται κάθε φορά που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντάται με τον πρωθυπουργό. Αφορμή για την επαναφορά αυτού του σεναρίου ήταν η προ ημερών επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμβολική θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι σχέσεις μεταξύ τους είναι οικείες, ήταν άλλωστε από παλιά όταν ο κ. Τσίπρας επισκεπτόταν επανειλημμένως το δημαρχείο όταν ερχόταν στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ.

Η στάση την οποία τηρεί ο κ. Μπουτάρης για το θέμα των Σκοπίων, τόσο ως προς το ονοματολογικό αλλά και ως προς τα συλλαλητήρια, έχουν ενισχύσει το κλίμα κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ δημάρχου και Μεγάρου Μαξίμου. Ήταν χαρακτηριστική η ατάκα που πέταξε την Τρίτη στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Αλέξης Τσίπρας όταν είδε τον Γιάννη Μπουτάρη: «Βάστα Γιάννη» του είπε, αναφερόμενος προφανώς στις επικρίσεις τις οποίες δέχεται ο δήμαρχος για τη στάση του στο Σκοπιανό.

Ακολούθησε καφές του δημάρχου με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν, σε κλίμα κατανόησης και συνεργασίας, έργα και παρεμβάσεις τις οποίες σχεδιάζει ο δήμος, αλλά η υλοποίησή τους εξαρτάται από τις βουλές της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στη συνεργασία που έχει με την κυβέρνηση είπε ότι από όσα έχει ζητήσει ο δήμος προχωράνε όλα. Είπε ακόμα ότι ο δήμος πρέπει να τα έχει πάντα καλά με την κυβέρνηση, γιατί από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα, καθώς ο δήμος δεν έχει αυτονομία. «Όποιου του αρέσει κι όποιου δεν του αρέσει, λυπάμαι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Την επομένη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε επιχορήγηση του δήμου Θεσσαλονίκης με το ποσόν των 7 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ασχέτως εάν το σενάριο περί ενδεχόμενης στήριξης του Γιάννη Μπουτάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 θα επιβεβαιωθεί ή όχι, αυτή τη στιγμή πάντως, καμία πλευρά δεν το διαψεύδει∙ κι αυτό έχει τη σημασία του.

Η πίτα της ΔΕΠΘΕ

Σε κλίμα διαπαραταξιακής συναίνεσης έγινε στις αρχές της εβδομάδας η λιτή εκδήλωση κοπής πίτας της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στα γραφεία της ΔΕΠΘΕ παρέστησαν οι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης και της ελάσσονος Ρία Καλφακάκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Κυριζίδης («Εντάξει») και Μιχάλης Κωνσταντινίδης (Λαϊκή Συσπείρωση), ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης κ.ά.

Ο Στ. Καλαφάτης είπε ότι οι εργαζόμενοι είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της ΔΕΠΘΕ. Καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκαν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης από κουκουλοφόρους και διαβεβαίωσε ότι «για την επόμενη μέρα για τη ΔΕΠΘΕ θα είμαστε μαζί».

Τη στήριξη της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε η επικεφαλής Ρία Καλφακάκου η οποία τόνισε μάλιστα ότι «ως παράταξη έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε στη διοίκηση του δήμου την επόμενη φορά».

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης είπε πως οι άμεσοι στόχοι της δημοτικής επιχείρησης είναι η αύξηση των εσόδων, η εξεύρεση πόρων για την ψηφιοποίηση του αρχείου και η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Ευχαρίστησε δε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης «γιατί στο θέμα των δημοτικών μέσων ενημέρωσης πάντα βάζουν πλάτη».

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ Φίλιος Στάγκος υπογράμμισε ως βασικό στόχο για το 2018 τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της δημοτικής επιχείρησης με τη συμμετοχή σε αυτήν και άλλων δήμων καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τυχεροί της βασιλόπιτας ήταν το τμήμα των τεχνικών – εικονοληπτών και η δημοσιογράφος Βαρβάρα Ζούκα.

Δύο οι υποψήφιοι για αρχηγοί στην παράταξη του Διαμαντή Παπαδόπουλου

Τελικά δύο είναι οι διεκδικητές της αρχηγίας της δημοτικής παράταξης «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο» του δήμου Παύλου Μελά. Πρόκειται για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του τέως δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία της και να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλο νεότερο στέλεχος.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, στις 14 Ιανουαρίου είχε γίνει ανοιχτή γενική συνέλευση της δημοτικής παράταξης στην οποία αποφασίστηκε όσοι ενδιαφέρονται για να διεκδικήσουν την αρχηγία να υποβάλουν υποψηφιότητα ως τις 31 Ιανουαρίου. Παράλληλα είχε αποφασιστεί ως εκείνη την ημερομηνία να γίνει εγγραφή νέων μελών και εφόσον υπήρχαν περισσότερες από μια υποψηφιότητες να στηθούν κάλπες για την επιλογή του νέου επικεφαλής, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Τελικώς, ενδιαφέρον για την αρχηγία εξεδήλωσαν δύο. Ο πρώτος είναι ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δεληγιάννης και ο δεύτερος ο Γιάννης Σακαβάρας ο οποίος δεν είχε έως τώρα συμμετοχή στην παράταξη.

Επειδή το χρονικό διάστημα έως την Κυριακή είναι πολύ μικρό αποφασίστηκε το Σάββατο να γίνει συνάντηση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της παράταξης με τους δύο υποψήφιους προκειμένου να συμφωνηθούν οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δεληγιάννης προτίθεται να ζητήσει η κάθε υποψηφιότητα, προκειμένου να είναι έγκυρη, να συνοδεύεται από έναν ικανό αριθμό υπογραφών στις οποίες να συμπεριλαμβάνονται και στελέχη τα οποία ήταν υποψήφιοι σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει για το κατά πόσο θα πρέπει στις εκλογές να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι δημότες του δήμου Παύλου Μελά ή μόνον τα μέλη της παράταξης.