Skip to main content

Ο Μπόρις Τζόνσον εφησυχάζει για τις συνέπειες του Βrexit

Στην προσπάθειά της βρετανικής κυβέρνησης να πείσει για τις προοπτικές μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ ο Τζόνσον αναλαμβάνει δράση

Εκστρατεία πειθούς, όσον αφορά τις προοπτικές της Βρετανίας, μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά σήμερα η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με πρώτο ομιλητή τον Μπόρις Τζόνσον.

Στην ομιλία του στο κεντρικό Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους ηγέτες της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας, θα προσπαθήσει να ενώσει την πολωμένη και διχασμένη κοινή γνώμη ότι το Brexit, δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό και φόβο αλλά απεναντίας θα επιτρέψει στην Μεγάλη Βρετανία να κινηθεί άνετα, δίχως τους κανόνες και γραφειοκρατικά εμπόδια των Βρυξελλών.

Ο άνθρωπος που διεξήγαγε την πιο ανειλικρινή και λαϊκιστική εκστρατεία υποσχόμενος 350 εκατομ. την εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δηλητηρίασε με ξενοφοβικά συνθήματα τα χαμηλά και λιγότερα μορφωμένα κοινωνικά στρώματα θα καλέσει τώρα τον βρετανικό λαό για ενότητα. Η αλήθεια είναι στο μεταξύ όσο κερδίζει έδαφος η εκστρατεία για δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας με την Ευρώπη κι όσο οι πιέσεις από κάθε κατεύθυνση για ένα βελούδινο διαζύγιο και παραμονή στην Τελωνιακή Ένωση, γίνονται ασφυκτικές, τα ήξεις αφίξεις της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν πείθουν πλέον κανέναν.

To «Remain» κερδίζει έδαφος

Την ίδια ώρα ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά υπέρ του Remain να αυξάνεται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα επιχειρήματα του Μπόρις Τζόνσον περί διεθνών εμπορικών συμφωνιών, που δεν φαίνεται να προκύπτουν από την πραγματικότητα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα πείσουν ακόμα και πολλούς από τους ίδιους τους οπαδούς του.

Η άσκηση δημοσίων σχέσεων από μια διχασμένη και εν πολλοίς ανέτοιμη κυβέρνηση να διεκπεραιώσει το κολοσσιαίο ζήτημα του Brexit, θα κορυφωθεί με την ομιλία της Τερέζα Μέι το Σάββατο στο Μόναχο, μετά την συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ.

Πολλοί ελπίζουν ότι, επιτέλους η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά της, με ξεκάθαρες τοποθετήσεις για το πως αντιλαμβάνεται τις μελλοντικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Eυρωπαική Ένωση.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle