Skip to main content

Ο Μπαλάφας που είναι του... γιαπιού και οι απειλές του Άιντε

Οι Βούλγαροι μεταφορείς που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα, το εθνικιστικό χαρτί του Ράμα και ο μακεδονισμός του Γκρούεφσκι.

Ο κ. Μπαλάφας, που κατά δήλωσή του δεν είναι λουλού αλλά του... γιαπιού, είπε μεταξύ άλλων: «Καμία ωραιοποίηση, καμία καταστροφολογία, υπάρχει σχέδιο να βγούμε από την κρίση». Αλλά δεν μας το λένε, μη και το μάθουν οι κατάσκοποι. Σχέδια, σύντροφε Μπαλάφα, το ξέρουμε ότι έχετε. Κάτι για νταούλια, κάτι για Go Merkel, κάτι για φονιάδες των λαών, μας τα είπατε. Αλλά δεν μας είπατε, τι ακριβώς κάνετε επί 2,5 χρόνια, εκτός από ομφαλοσκόπηση.

Πάντως, δείχνει άνθρωπο του βιβλίου ο σύντροφος Μπαλάφας. Του έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη κείμενα από το ανάγνωσμα «Μικρή Λουλού», που όπως είδα στο διαδίκτυο κυκλοφορούσε την δεκαετία του ’60 ως παιδικό κόμικ. Μετά φαίνεται θα το γύρισε σε μαρξιστικά κείμενα, ως πιο διασκεδαστικά. [Είχε πει ο Τσόρτσιλ, ότι μέχρι τα 25 χρόνια, δεν είναι αφύσικο νάναι κάποιος κομμουνιστής. Αν εξακολουθήσει να είναι και μετά τα 25, τότε… πρόβλημα].

Η Ένωση των Βουλγάρων Εργαζομένων στις Μεταφορές, οργάνωσε ειρηνική διαμαρτυρία στο συνοριακό σταθμό Κούλατα (προς Προμαχώνα). Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης, Αλεξάνταρ Σταμπολίσκι, δήλωσε: «Η διαμαρτυρία γίνεται για τη μεγάλη καθυστέρηση και τη δημιουργία ουρών στα φορτηγά που έχουν αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών ωρών». Ο Σταμπολίσκι  είπε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν δείξουν επιθυμία διαλόγου οι Αρχές (οι ελληνικές), θα μπορούσαν να κλείσουν τη διέλευση των συνόρων.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, άρχισε να «παίζει το εθνικιστικό χαρτί», φορώντας μπλουζάκια που έχουν ζωγραφισμένη τη Μεγάλη Αλβανία. Δίνοντας έτσι μηνύματα προς τους Αλβανούς ακροδεξιούς για την υποστήριξή του.

Πείτε μου τώρα. Αν αυτό δεν είναι αλητεία, τι είναι; Ο Μπαρθ Άιντε απειλεί την Κύπρο ότι «Η καλύτερη συνταγή για αποφυγή θερμού επεισοδίου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών». Ως κι ο Αναστασιάδης εξοργίστηκε δηλώνοντας μεταξύ άλλων, πως είναι δυνατόν «Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή»;

Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, στις πρώτες του δηλώσεις φαίνεται να ενστερνίζεται τον μακεδονισμό του Γκρούεφσκι, ως προς την ταυτότητα και την γλώσσα των Σλάβων, τις οποίες αποκαλεί «μακεδονικές», και  μάλλον κλίνει προς το σύνθετο όνομα, αφού όμως η απόφαση θα υποστηριχθεί από τον λαό (με 35% Αλβανούς, σε ένα δημοψήφισμα, μάλλον το σκέτο Μακεδονία εγκαταλείπεται, χωρίς να ωφελεί βεβαίως αυτό την Ελλάδα).

Εκεί όμως που μας διασκεδάζει είναι μια αποστροφή της δήλωσής του: «Στόχος της εξωτερικής πολιτικής της νέας σκοπιανής κυβέρνησης είναι το πολυεθνικό κράτος να επιστρέψει σε ηγετική θέση στην περιοχή»! Επιστρέφεις σε κάτι πού ήσουν. Πότε είχαν τα Σκόπια ηγετική θέση, την έχασαν, και τώρα θα την ξαναπάρουν; Θα μας τρελάνουν οι Σλάβοι των Σκοπίων.

Άσχετο… Το διάβασα, μου άρεσε και σας το μεταδίδω: «Αγκάλιασε τους ανθρώπους που αγαπάς, πριν γίνουν φωτογραφίες στον τοίχο».