Skip to main content

Ο Μπαλάφας για τους μετανάστες που κατασκήνωσαν στην Αριστοτέλους

Κατανοούμε τον πόθο κάποιων να βρούν καλύτερες συνθήκες ζωής, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και κατανόηση την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια ισορροπία στα συμφέροντα των Ελλήνων και των ξένων», τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την «Εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης (iReturn)» που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί, δεκάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα κατασκήνωσαν στην πλατεία Αριστοτέλους, με στόχο να φτάσουν τα σύνορα προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. (Περισσότερα εδώ).

«Πρέπει να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα πολύ προσεκτικά. Κατανοούμε τον πόθο κάποιων να βρούν καλύτερες συνθήκες ζωής, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», τονισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα. Δεν είναι κανένας περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε ότι είναι «υποχρέωσή μας να βρούμε απασχόληση στους πρόσφυγες».

«Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν. Γιατί να φέρνουμε κάθε χρόνο 15.000 - 20.000 μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα απο Σκόπια, Βουλγαρία και αλλού για γεωργικές εργασίες; Γνωρίζω ότι περιοχές όπως η Νάουσα, η Σκύδρα, η Έδεσσα ζητούν εργάτες γης. Οι Έλληνες δεν πάνε. Μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη δουλειά στους πρόσφυγες. Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα θα μένουν στη χώρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Είναι βασικό και κύριο να κάνουμε μια καταγραφή δεξιοτήτων τους».

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος ειναι πάντα ανοιχτός να υποδεχτεί πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην πόλη.

Ο γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, ανέφερε από την πλευρά του:

«Καλούμαστε αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατέψουμε από λάθος κατευθύνσεις. Πρόκειται για ταλαιπωρημένους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στη βροχή».