Skip to main content

O Μουν Τζέι-ιν νέος πρόεδρος της «διχασμένης» Νότιας Κορέας

Ο Μουν, 64, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας.

Ο φιλελεύθερος ηγέτης της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν θα ορκιστεί πρόεδρος σήμερα, επιφορτισμένος να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μουν, 64, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί σε μια λιτή τελετή.

Ο Μουν κέρδισε το 41,1% των ψήφων. Δεύτερος με 24% ήρθε ο συντηρητικός υποψήφιος και 21,4% ο κεντρώος, σύμφωνα με τα πιό πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών (12:06 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

"Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος", είπε σε ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι "θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν".

Ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο.

Η άνετη εκλογική του νίκη υποκρύπτει έναν βαθύ ιδεολογικό και ηλικιακό διχασμό στη χώρα αυτή των 51 εκατομμυρίων ανθρώπων.