Skip to main content

Ο Μιλόσοσκι γιόρτασε το Ίλιντεν με φόντο τη «Μεγάλη Μακεδονία» (φωτο)

Νέα πρόκληση από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού των Σκοπίων: Φιέστα στον Καναδά με ντεκόρ τον χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας»

Λάδι στη φωτιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της πΓΔΜ έριξε για μία ακόμη φορά ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, πρώην υπουργός Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Παρότι Αθήνα και Σκόπια εξετάζουν την εφαρμογή Μ.Ο.Ε., προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία επίλυσης της μακρόχρονης διαφοράς για την ονομασία, την περασμένη εβδομάδα, ο στενός συνεργάτης του Νίκολα Γκρουέφσκι, βρέθηκε στο Οντάριο του Καναδά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εθνικιστική οργάνωση «United Macedonians» για την επέτειο του λεγόμενου Ίλιντεν, που αποτελεί εθνική εορτή για τους Σκοπιανούς.

Ο ίδιος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες του, έχοντας πίσω του προκλητικά στο βήμα την ψευδεπίγραφη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά και το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας», μέσα στην οποία περιέχονται ελληνικά εδάφη έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο. Ο χώρος γενικά που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν «διακοσμημένος» με τις κόκκινες σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, χάρτες με την «Μεγάλη Μακεδονία», εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου κ.α.

 

Φιέστα με φόντο τη... Μεγάλη Μακεδονία

 

Το... πάρτι στο Οντάριο για την Εξέγερση του Ίλιντεν

 

Το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος της βουλής των Σκοπίων, προκαλεί συστηματικά συμμετέχοντας σε εθνικιστικές εκδηλώσεις φανατικών συμπατριωτών του και βγάζοντας ενίοτε … selfie με την προκλητική κόκκινη σημαία στα χέρια, παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων του 1995, σύμφωνα με την οποία οι γείτονες δεσμεύονταν να σταματήσουν την χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Μιλόσοσκι με την παρέα του, ανηφόρισαν στον Όλυμπο και φωτογραφήθηκαν προκλητικά με την ψευδεπίγραφη σημαία. Το ίδιο έκανε και στις αρχές του καλοκαιριού όταν «κατέκτησε» κορυφή βουνού στο κεντρικό τμήμα των Σκοπίων.

Έμμεση αναφορά στην πρόκληση του Μιλόσοσκι πραγματοποίησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ερωτηθείς τι θεωρεί η Ελλάδα «αλυτρωτικές» ενέργειες από τα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς, χωρίς να κατονομάσει τον Μιλόσοσκι, απάντησε με νόημα: «Εάν πρώην πολιτικός της αγαπητής χώρας όπου βρίσκομαι, σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός». «Ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο Αντόνιο Μιλόσοσκι θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές του εθνικιστικού δόγματος Γκρούεφσκι, για απευθείας καταγωγή των Σλάβων των Σκοπίων από τον… Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα.