Skip to main content

Ο μεταλλευτικός κλάδος δείχνει ξανά στην Ελλάδα τον αναπτυξιακό δρόμο

Γερά στα πόδια του στέκεται, παρά την πανδημία, στέκεται ο μεταλλευτικός κλάδος στη χώρα μας - Η μεγάλη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική

Τη σημασία της άμεσης μεταστροφής σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο, μέσω επενδύσεων και εξωστρέφειας, ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει γρήγορα από τις πρωτοφανείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε οικονομικό επίπεδο, αναδεικνύει αυτή την περίοδο η βιομηχανία.

Ενώ ο τουρισμός, ένας από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας, γονατίζει, τον δρόμο της υπερκέρασης των προκλήσεων και της επιστροφής στην αναπτυξιακή πορεία δείχνει ο μεταλλευτικός κλάδος: παρά το δραματικό, όπως εξελίσσεται, χτύπημα από το δεύτερο κύμα της Covid-19 και εν μέσω πλήρους αστάθειας, ο κλάδος αυτός αντιστέκεται σθεναρά και, μάλιστα, παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, αφού προσαρμόστηκε τάχιστα στα νέα δεδομένα.

Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (21,3%) σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο. Αυτή η εξαιρετική επίδοση της μεταλλουργίας στη χώρα μας πήρε από το... χέρι τη συνολική βιομηχανική παραγωγή, που ανέκαμψε κατά 3,9% τη συγκεκριμένη, κρίσιμη για την οικονομία, περίοδο.

Ο πολυποίκιλος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, που αξιοποιείται από την παραγωγή χρησιμότητα τεχνολογικών προϊόντων έως και τη δημιουργία φαρμάκων, είναι δεδομένος: η Βόρειοανατολική Χαλκιδική, που θεωρείται μία από τις δυναμικότερες αποθεματικά και πλουσιότερες μεταλλευτικά περιοχές της Ευρώπης, διαθέτει σε εκμεταλλεύσιμες περιεκτικότητες βασικά και πολύτιμα μέταλλα όπως χαλκό, χρυσό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο.

Μέχρι σήμερα, στο απόθεμα αυτής της περιοχής, αλλά και στην οικονομία της περιοχής, η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια, καθιστώντας τα μεταλλεία Κασσάνδρας μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Αποσκοπώντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, δεσμευόμενη για την προστασία των εργαζομένων της και του φυσικού περιβάλλοντος, έχει αποφέρει στο ελληνικό κράτος έως σήμερα έσοδα ύψους 375 εκατ. ευρώ και 348 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα. Παρέχει απασχόληση στην περιοχή επένδυσης, καθώς 9 στους 10 εργαζόμενοί της -από τους 1.650 συνολικά- διαβιούν στον δήμο Αριστοτέλη. 

Ταυτόχρονα, έχει αποφέρει 747 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, 892 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και άλλους τομείς. Σήμερα, η εταιρεία εφαρμόζει τις πλέον βέλτιστες τεχνολογίες για την ασφαλή και υπεύθυνη λειτουργία των μεταλλείων. 

Οι επενδύσεις της θυγατρικής εταιρείας της Eldorado Gold έχουν εκσυγχρονίσει τα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, που πλέον βρίσκονται σε φάση παραγωγής. Την ίδια στιγμή, το έργο των Σκουριών, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχει ολοκληρωθεί κατά 50%.