Skip to main content

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης πρωταγωνιστές σε βίντεο της ΠΚΜ

Η παρουσίαση του βίντεο έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Νάουσα και τις Αιγές.

Το νέο βίντεο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που επικεντρώνεται στο πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα και την κληρονομιά της, προβάλλοντας τους αρχαιολογικούς χώρους όπου έζησαν και μεγαλούργησαν δύο μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες της περιοχής –ο Μέγας Αλέξανδρος και ο δάσκαλός του Αριστοτέλης– παρουσιάστηκε στη Νάουσα και τις Αιγές.

Η παρουσίαση του βίντεο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων-αφιέρωμα στο Μ.Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη, που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χρ. Λαναράς» στη Νάουσα και στο Αμφιθέατρο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, στο πλαίσιο της δράσης «Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος, από το χθες στο σήμερα». Το νέο βίντεο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της Περιφέρειας:

 

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, ένα πολυδύναμο, ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο μουσείο, με αίθουσες-ενότητες διάσπαρτες στον πραγματικό-γεωγραφικό χώρο του αρχαιολογικού χώρου, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό κτίριο, που ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτίριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), δηλαδή το Ανάκτορο και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το πασίγνωστο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το νέο μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες και ψηφιακό μουσείο, που θα διατρέχει την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο.

Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από την επιβλητική ανιστόρηση του δεύτερου ορόφου του βασιλικού ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ και από τα εκθέματα του Μουσείου, όπως η μήκους 5,5 μέτρων σάρισα, το περίφημο δόρυ των Μακεδόνων του Αλεξάνδρου, με το οποίο κατέκτησαν την οικουμένη. Η κατασκευή του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.