Skip to main content

Ο Μάρτιν Σουλτς γράφει για τον υποψήφιο Σουλτς

Στο νέο του βιβλίο «Τι μου είναι σημαντικό» ο υποψήφιος καγκελάριος παρουσιάζει τον εαυτό του όπως είναι: αυθεντικό, απλό, ακραιφνώς ευρωπαϊστής

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος, κρατά ημερολόγιο τα τελευταία 30 χρόνια. Για κάθε χρόνο έναν ολόκληρο τόμο και για κάθε μέρα μια σελίδα, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του με τίτλο «Τι μου είναι σημαντικό». Στην αρχή θεώρησε τρελή την παρότρυνση να γράψει βιβλίο μεσούντος του προεκλογικού αγώνα, αλλά στη συνέχεια σκέφτηκε ότι δεν θα ήταν λάθος να αφιερώσει χρόνο και να επεξεργαστεί όσα έχει ζήσει, τις ανησυχίες και τις συγκινήσεις του.

Πολιτικός κοντά σε όλους

Ο Μάρτιν Σουλτς παρουσιάζει τον υποψήφιο καγκελάριο Σουλτς, κομμάτια της ζωής του, των εμπειριών του, των συζητήσεων. Πολλά από όσα διηγείται σε αυτό το βιβλίο διαμείφθηκαν σε ένα χωριό ανάμεσα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, το Βίρζελεν, κοντά στο Άαχεν. Αυτή είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρτιν Σουλτς. Εκεί μεγάλωσε, έζησε μεγάλες στιγμές, αλλά και δύσκολες περιόδους λόγω της εξάρτησής του από το αλκοόλ. Εκεί έπαιξε ποδόσφαιρο, έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ξεκίνησε την επαγγελματική και πολιτική του καριέρα, στην αρχή ως βιβλιοπώλης και στη συνέχεια ως δήμαρχος.

«Για μένα είναι όμως πάνω από όλα η οικογένειά μου, οι γείτονες και φίλοι, που μου δίνουν στήριγμα, δεν είμαι ο κύριος πρόεδρος, ούτε ο υποψήφιος, αλλά απλά ο Μάρτιν», εξομολογείται στο βιβλίο. Ο Μάρτιν Σουλτς αυθεντικός, όπως ακριβώς είναι. Το Βίρζελεν είναι όλος του ο κόσμος, οι ιδέες και οι πεποιθήσεις του έχουν να κάνουν με αυτήν τη μικρή πόλη στη Ρηνανία Βεστφαλία. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου του το αφιερώνει στους γονείς του, που παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1940. Λίγο πριν ο πατέρας του Άλμπερτ είχε καταταγεί στον στρατό, στη Βερμαχτ. Και οι δύο επέζησαν από τον πόλεμο. «Αλλά οι δύσκολες στιγμές τους επισφράγισαν όλη την υπόλοιπη ζωή τους» γράφει ο Μάρτιν Σουλτς. Και τον όρκο τους, το «ποτέ ξανά», τον έκανε οδηγό ζωής. Έτσι εξηγεί τον ενθουσιασμό του, αργότερα ως ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το «σχέδιο ειρήνης της Ευρώπης».

Ευρώπη, έργο ειρήνης

Γι αυτόν, που έζησε στη μεθόριο τριών χωρών, ήταν σαφές. «Η ΕΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει καταρχήν ένα έργο ένωσης για την ειρήνη». Αλλά Ευρώπη σημαίνει και ευθύνη για την ειρήνη, όχι υπό την έννοια του παγκόσμιου αστυνομικού αλλά ως πρότζεκτ για την υπεράσπιση των αξιών και προς το συμφέρον των λαών της. Ποιες είναι αυτές οι αξίες; Τις αναφέρει στο βιβλίο του: Η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση για όλους, ίδιες αποδοχές για άνδρες και γυναίκες, η καταπολέμηση του ακραίου εθνικισμού. Σε συνέντευξη που έδωσε στο σταθμό RBB κάνει σαφές ότι το βιβλίο δεν είναι πολιτικό, δεν θέτει συγκεκριμένες πολιτικές αξιώσεις υπό την έννοια ενός κομματικού εκλογικού προγράμματος. Αυτό θα το ανακοινώσει στις 25 Ιουνίου στο Ντόρτμουντ.

Θα βοηθήσει η κυκλοφορία του βιβλίου στο να βελτιώσει τα ποσοστά των σφυγμομετρήσεων για το SPD;  Μάλλον όχι, είναι η απάντηση. Αυτήν την εποχή τα ποσοστά έχουν πέσει στο 24%, πολύ πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, μετά από μια πολύ καλή αρχή. Στο βιβλίο του σημειώνει: «Μόνο λίγες χώρες είναι τόσο ελεύθερες, τόσο δημοκρατικές και τόσο εύπορες και κοινωνικά εξασφαλισμένες όσο η Γερμανία». Βέβαια οι περισσότεροι Γερμανοί αποδίδουν τα εύσημα γι αυτό όχι στο SPD του Μάρτιν Σουλτς, αλλά στην καγκελάριο... διαρκείας Μέρκελ.

Φόλκερ Βίτινγκ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle