Skip to main content

Ο Μάρτιν Φερβέι συντονιστής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Ήταν επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα και αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν.

Μετά την συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό και τις κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τον διορισμό ως συντονιστή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιν Φερβέι.

Ο Ολλανδός ήταν επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μέχρι προσφάτως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για το κυπριακό πρόγραμμα και θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής.

Γνωστός στην Ελλάδα

«Η Task Force διαλύεται. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ φεύγει». Με τον τίτλο αυτόν, το πρακτορείο Reuters είχε προαναγγείλει τον Απρίλιο του 2015 το τέλος της «ομάδας δράσης» του Γερμανού Χορστ Ράιχενμπαχ στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή έγινε σημαία από την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάγοντας τον Γερμανό αξιωματούχο σε σύμβολο της καταπιεστικής γερμανικής πολιτικής.  

Λίγους μήνες αργότερα, με την Ελλάδα να φτάνει μόλις ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησαν τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν, με βάση τα επίσημα έγγραφά της, για να υποστηριχθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων που απέρρεαν από τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Ελλάδα με τους θεσμούς.

H Task Force με Γερμανό επικεφαλής έγινε Structural Reform Support Service (SRSS) υπό τον Ολλανδό Μάρτιν Φερβέι, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα ως σκληρός τεχνοκράτης, με άριστη γνώση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου και με τα αποτελέσματα που είχε εκεί να τον συνοδεύουν. Από πολλά ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή, παρουσιάστηκε ως ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς οι αρμοδιότητες της SRSS, που απορρέουν από το Μνημόνιο, είναι ιδιαίτερα διευρυμένες σε σχέση με το καθεστώς που υπήρχε.

Ο Μ. Φερβέι είχε ως αποστολή να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις, εκτός από τα κλασικά πεδία του φορολογικού συστήματος και γενικότερα της οικονομίας, και στο υγειονομικό σύστημα, στη Δημόσια Διοίκηση, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έξω από το πλαίσιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.