Skip to main content

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία

Η εκδοθείσα NAVTEX αποτελεί μία ακόμη κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με αφορμή αφορμή την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Τουρκία εξέδωσε, την Τρίτη 9 Μαΐου, νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο) που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.

Η άσκηση σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17 καλύπτει μία μεγάλη περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά της νήσου και έτσι παραμένει εγκλωβισμένη στο σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση (S.R.R.) η οποία συμπίπτει με το F.I.R. Αθηνών.

Η εκδοθείσα NAVTEX αποτελεί μία ακόμη κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει την επιθυμία της Τουρκίας να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή όπως πράττει και με την αμφισβήτηση της κυπριακής Α.Ο.Ζ. Και αποτελεί ασφαλώς μία ακόμη έμπρακτη αμφισβήτηση και έλλειψη σεβασμού της Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της οι προκλητικές αυτές ενέργειες της Τουρκία που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

- Προτίθεται να τα περιλάβει στην επόμενη Έκθεση Προόδου για την Τουρκία;».