Skip to main content

Ο κρόκος Κοζάνης έχει κατακτήσει τη διεθνή αγορά

Έκκληση οι αγρότες να ασχοληθούν με την παραγωγή κρόκου.
Στην παραγωγή νέων προιόντων, πέραν των πέντε βιολογικών ροφημάτων με βάση τον κρόκο που κυκλοφορούν στην αγορά, ήδη από το Φεβρουάριο, προσανατολίζεται η εταιρία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕ», που πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μονάδα παραγωγής της, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης» είναι το αποτέλεσμα   του Joint Venture που σύστησε ο Αναγκαστικός  Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης  και η εταιρία Κορρές ΑΕ και στην οποία συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της  με 55% και 45% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης" κ. Νίκος Πατσιούρας τονίζει στην ηλεκτρονική εφημερίδα Voria ότι  τα πέντε βιολογικά ροφήματα έχουν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.

Πρόκειται για τα προιόντα: μέλι με κρόκο, μαύρο τσάι με κρόκο, δενδρολίβανο με κρόκο, φασκόμηλο με κρόκο και θερμαντικό με διάφορα καρυκεύματα και κρόκο. Ακόμη δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το ύψος των πωλήσεων, αλλά εκφράζει την ικανοποίησή του για τη ζήτηση, που υπάρχει. Ωστόσο για τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, εκτιμά ότι φέτος ο κύκλος εργασιών θα είναι 4,5εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη δίνονται ως μερίδιο στους αγρότες μέλη του συνεταιρισμού.
H συνεχής αυξανόμενη ζήτηση στον επεξεργασμένο κρόκο,  ανέδειξε την ανάγκη να αυξηθεί η στρεμματική παραγωγή κρόκου. Ο κ. Πατσιούρας απευθύνει έκκληση στους αγρότες της περιοχής να ασχοληθούν με την παραγωγή κρόκου, η οποία είναι συμφέρουσα και αποτελεσματική.

Σήμερα καλλιεργούνται 3.500-4.000 στρέμματα, ο επεξεργασμένος κρόκος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5- 2 τόνους, ενώ παγκόσμια φθάνει τους 250 τόνους, όπου το 97% της παγκόσμιας παραγωγής κατέχει το Ιράν. Η τιμή παραγωγού σήμερα είναι περίπου 1.200 ευρώ το κιλό. Η εμπορική τιμή κυμαίνεται από 2.000-2.500 ευρώ ανά κιλό.

Ο κρόκος άρχισε να εισέρχεται δυναμικά στις γαστριμαργικές συνήθειες των Ελλήνων, γεγονός που φαίνεται και από το ότι διαθέτει πλέον το 70% της παραγωγής του στην εσωτερική αγορά και το 30% σε εξαγωγές. Πριν από κάποια χρόνια τα ποσοστά των εξαγωγών ήταν αντιστρόφως ανάλογα με τα σημερινά. Ο κρόκος παράγεται αποκλειστικά στην Κοζάνη είναι ο «φυσικός χρυσός» τoυ νομού και είναι προιόν ΠΟΠ. Ο κρόκος είναι ένα τοπικό μεν, αλλά διεθνές προϊόν, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Κοζάνης, καθώς μόνο εκεί καλλιεργείται και εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η διεθνής ονομασία του κρόκου είναι  safran. Είναι το καρύκευμα που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού.