Skip to main content

Ο κόσμος του γυαλιού στην αρχαιότητα

Το γυαλί, ιριδίζον και μαγευτικό, αποτελεί ήδη από την αρχαιότητα την πρώτη ύλη για την κατασκευή αντικειμένων πολυτελείας και καθημερινής χρήσης.
Έκθεση για την υαλουργία στην αρχαιότητα, την πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση «Γυάλινος Κόσμος» εγκαινιάζεται και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010. Στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου παρουσιάζονται αρχαιότητες των ρωμαϊκών χρόνων.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται παλαιά και νέα ευρήματα από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Βόρεια Θεσσαλία και έτσι θα δίνει τη δυνατότητα πραγμάτευσης των περισσότερων πτυχών της αρχαίας υαλουργίας, τόσο αυτών που άπτονται της τεχνολογίας όσο και της χρήσης και των συμβολικών διαστάσεων του γυαλιού στην αρχαιότητα.

Επίσης, στο πλαίσιο της κίνησης των πέντε Μουσείων της Θεσσαλονίκης, περιλήφθηκαν και σύγχρονα έργα τέχνης από γυαλί, τα οποία δανείστηκαν ευγενώς από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου αρχαιότητες από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ. Χ.

Δ.Τ