Skip to main content

Ο κλάδος ένδυσης κρούει καμπανάκι κινδύνου στον υπουργό Οικονομίας

Επιστροφές ΦΠΑ άνω των 200 εκατ. ευρώ, ΕΣΠΑ και άρθρο 21 στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης της ηγεσίας του ΣΕΠΕΕ με τον Γιώργο Σταθάκη.

της Άννης Καρολίδου

 
Στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, στην οδό Νίκης, θα βρεθούν σήμερα το πρωί, ημέρα Τετάρτη, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής- Ετοίμου Ενδύματος, Βασίλης Μασσέλος και Θεόφιλος Ασλανίδης αντίστοιχα.
 
Στη συνάντηση θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, είτε αυτά είναι καθαρά αναπτυξιακά και αφορούν στο υπουργείο Οικονομίας, είτε είναι φορολογικά και αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, αφού ούτως ή άλλως τα δύο υπουργεία μοιράζονται το … κτήριο του αρχηγείου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
 
Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr,  επιλέχθηκε ως χρόνος της συνάντησης η σημερινή ημέρα, παρότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν φθάσει στο κρισιμότατο δυνατό σημείο, επειδή οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις ένδυσης είναι τέτοιες που κοντεύουν να συνθλίψουν και όσες επέζησαν στα πολύ δύσκολα χρόνια του ανοίγματος των αγορών και, στη συνέχεια, της κρίσης. 
 
Μόνο από τις επιστροφές πιστωτικού ΦΠΑ υπολογίζεται ότι οι εξαγωγείς του κλάδου έχουν λαμβάνειν πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ίσως και κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ, αφού οι εξαγωγές πλεκτών-ετοίμου ενδύματος αντιπροσωπεύουν το 14% των βιομηχανικών εξαγωγών. 
 
Το τελευταίο τετράμηνο χρήματα δεν επιστρέφονται, ενώ το ΕΣΠΑ το οποίο όλοι περίμεναν πώς και πώς, βρίσκεται στη βαθειά κατάψυξη. 
 
Βεβαίως σε αυτή τη συνάντηση  θα θιγεί  και το μεγάλο θέμα της περιόδου που ακούει στη λέξη «διαπραγμάτευση». Τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση, θα ζητήσουν να πληροφορηθούν από τον υπουργό Οικονομίας, οι εκπρόσωποι του κλάδου καθώς τα γεγονότα δεν υποστηρίζουν, ως τώρα, τις καθησυχαστικές δηλώσεις του τύπου «γρήγορα θα καταλήξουμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
 
Σε αυτό το κλίμα, κρίνεται τουλάχιστον θετική η εξέλιξη σχετικά με το άρθρο 21  του νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, τουλάχιστον γλυτώνουν από προκαταβολική καταβολή πρόσθετου φόρου 26%, οι εταιρείες που δεν είναι «ύποπτες» για τριγωνικές συναλλαγές. 
 
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 7 Μαΐου, έδωσε μια μεγάλη ανάσα στις  πάμπολλες επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης, που λειτουργούν θυγατρικές τους σε Βουλγαρία και Σκόπια κυρίως. 
 
Ωστόσο, ελπίζουν οι άνθρωποι του κλάδου, ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στο σχέδιο της Υ.Α., ώστε να μην είναι τόσο γραφειοκρατικού χαρακτήρα οι προαπαιτούμενες για τις επιχειρήσεις ενέργειες. Κι αυτό λοιπόν το ζήτημα θα θιγεί στη σημερινή συνάντηση, ενώ οι επικεφαλής του Συνδέσμου θα μεταφέρουν ( όπως τόσοι άλλοι άλλωστε) το πολύ δύσκολο κλίμα που ξανά αντιμετωπίζουν με τους πελάτες και συνεργάτες εξωτερικού, λόγω της κατάστασης της χώρας.